El llibre Feixisme i populisme d’Antonio Scurati té el seu origen en una conferència pronunciada el 29 de setembre de 2022 en el marc dels “Rencontres Internationales” de Ginebra, un prestigiós fòrum de debat europeu fundat el 1946, just després de la Segona Guerra Mundial amb la voluntat de fomentar el debat i el diàleg en aquells temps convulsos. L’edició d’aquell any portava per títol Ressentiment. Périls et espoirs démocratiques i reunia pensadors com Ivan Krastev, Anne Nivat i Barbara Stiegler. El text de Scurati, que conserva el to d’”oració civil” com ell mateix la defineix a la introducció d’aquest text, va ser pronunciat pocs dies després de les eleccions italianes que van portar al poder un partit amb arrels neofeixistes, fet que va marcar intel·lectualment el seu discurs.
En la seva intervenció, Scurati va advertir sobre la persistència de les estructures emocionals i retòriques del feixisme dins del populisme contemporani. Va assenyalar que, tot i que els populismes actuals no recorren a la violència física com ho feia el feixisme històric, utilitzen mecanismes similars per erosionar la qualitat democràtica, com la identificació del líder amb el poble i la simplificació de la vida moderna.
Aquella xerrada tindria forma de llibret l’any següent, amb una versió ampliada i actualitzada d’aquella conferència, i ve ara la seva traducció en català mercès a l’editorial valenciana Afers i la catalana Raig Verd, amb traducció de l’editor i assagista Gustau Muñoz, que signa també l’epíleg que tanca el volum.
En el seu assaig, Antonio Scurati fa una crida a la responsabilitat democràtica davant les derives autoritàries que amenacen les nostres societats, i proposa una reflexió incisiva i urgent sobre dos conceptes que suren en el debat polític actual: el feixisme i el populisme. L’autor, conegut pel seu cicle novel·lístic sobre Mussolini iniciat amb M. El fill del segle (guanyador del prestigiós premi Strega l’any 2019), deixa aquí de banda la ficció per oferir una anàlisi crítica i inquietant alhora.
El llibre, lluny de ser un tractat acadèmic, té una voluntat divulgativa i reflexiva a partir de l’evidència que el passat no ha estat superat del tot. Scurati reflexiona sobre com certs discursos, formes de lideratge i apel·lacions emocionals tornen a aflorar avui sota la disfressa del populisme contemporani amb la intenció clara d’alertar a partir de l’experiència italiana.
El llibre s’estructura en una sèrie de textos breus (sobre el feixisme, el populisme, i la democràcia) que parteixen de la realitat política italiana, però que tenen una ressonància global. Per a Scurati, la línia que separa el populisme autoritari del feixisme ja no és tan clara com ho havia estat històricament, i el risc no és tant el retorn de les camises negres i la violència, com l’anestèsia de la memòria i l’acceptació d’un nou autoritarisme suau.
Amb clara voluntat pedagògica, Scurati escriu per a un públic ampli. Amb passió i claredat, denuncia la banalització del feixisme, la retòrica de l’odi i la manipulació emocional de la democràcia, tot posant en relleu el llenguatge, les maneres i els mecanismes de poder, i com el control del relat esdevé fonamental per a la difusió del pensament populista.
Antonio Scurati no fa només una advertència i un crit d’alarma, sinó que fa també una crida a la responsabilitat de la paraula, de l’educació, de la memòria i del pensament crític. En temps de soroll, simplificació i consignes, Fascismo e populismo ens convida a pensar com a acte de resistència davant l’expansió, sembla que imparable, de l’extrema dreta i la demagògia populista.
Les reflexions de Gustau Muñoz remarquen que, si bé, l’extrema dreta ha deixat de banda, com diu Scurati, les formes violentes que tenien als anys 30 del segle XX, ara “l’estètica de la violència es perpetua en determinats films i videojocs, en les pel·lícules de superherois i catàstrofes, més enllà de la literatura”. I rebla que “Res no és innocent o casual”, i insisteix en el fet que més enllà de la violència, el feixisme fou també “seducció, i ací està el nus de la qüestió…”
Feixisme i populisme és una bona lectura en els temps convulsos en què vivim.
Feixisme i populisme. Antonio Scurati. Editorial Afers i Raig Verd Editorial. Catarroja-Barcelona, 2025. 82 pàgines. 12,00 €