Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

Amor en temps de religió

|

- Publicitat -

Laila Karrouch ha publicat fins ara dos llibres: De Nador a Vic, amb el que va rebre el Premi Columna Jove; i Petjades de Nador, un recull de contes per a infants. Ara, retrata la difícil història d’amor entre una musulmana i un ateu a la novel·la Que Al·là em perdoni (Columna), un  relat “d’amor, de passió, de tendresa, d’engany, de superació i sobre el patriarcat, així com de les creences”, en paraules de la mateix autora.

La història ens situa amb la Samira, una noia musulmana que va arribar a Catalunya quan era petita amb la seva família. El seu pare, un home creient i de ment oberta, la volia allunyar de les tradicions massa rígides per a les dones del Marroc. Quan la Samira arriba a la joventut viu la seva fe de manera intensa i íntima. A la universitat coneix en Jordi, que s’enamora d’ella, i les seves respectives vides faran un tomb. Els límits entre religions es fan presents: per a la Samira és impossible estar amb un ateu sense ferir la seva família i ser repudiada, mentre que per a l’entorn del Jordi és impensable que estigui amb una noia que porta un mocador al cap.

Publicitat

Amor, tendresa, engany i superació

Laila Karrouch, nascuda a Nador i resident a Catalunya des dels 7 anys, ha viscut de manera directa històries com la que narra a la novel·la: “He conegut moltes històries de noies musulmanes i ateus, i tenen dos finals: tallar la relació quan es planteja la vida de parella i veuen la problemàtica i el preu que els pot costar la relació; o bé, una altra solució és que el noi es converteixi a l’islam, però com que no hi creu realment, acaba sent un fracàs”, ha declarat Karroucch. A la novel·la, en Jordi, no vol cap de les dues opcions i “vol mantenir essent qui és”.

Que Al·là em perdoni és una novel·la que parla d’amor, tendresa, engany i superació. L’autora considera que “No hi ha una creença millor que l’altra. Tothom té  dret a creure o no creure”, més enllà de l’entorn familiar o el sexe. En aquest sentit els sentiments cultural i religiosos també enfronten als protagonistes. Així, mentre Samira associa portar mocador o no a un acte de llibertat personal, en Jordi el considera una submissió. Però la Samira porta mocador per decisió pròpia. Laila Karrouch considera que el mocador “pot semblar poc important, però és un reflex del problema”, i en aquest sentit tots plegats “hem de fer molts esforços”.

Que Al·là em perdoni és una novel·la que ens apropa una realitat tot sovint poc visible als ulls de la majoria, però que ens obliga a reflexionar sobre la difícil cohabitació entre la vida quotidiana i la religió, sobre fronteres físiques i fronteres emocionals.

Que Al·là em perdoni. Laila Karrouch. Columna Edicions. Barcelona, 2021. 256 pàgines. 17,90 €

Publicitat

Opinió

Minut a Minut