Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

Amistat, amor, odi

|

- Publicitat -

Tessa Hadley (Bristol 1956) es va incorporar amb 49 anys al món literari, després de més de deu anys d’intents i decepcions. Però a partir d’aquella primera obra, Accidents In The Home, la trajectòria de Hadley ha avançat amb passos ferms, a cavall de les novel·les i els llibres de relats i un assaig sobre Henry James, que li han permès ser guardonada amb premis com el Windham Campbell per les novel·les Clever Girl i The Past.

Cap al tard (Edicions de 1984) és la seva primera obra traduïda al català, de la mà de Mercè Ubach. La història s’endinsa en la relació de dos matrimonis (l’Alexandr i la Christine, i en Zachary i la Lydia) que han estat amics des de l’adolescència  i que han madurat en íntima relació. En general, les dues són parelles satisfetes, d’un cert èxit una i amb una vida més acomodada l’altra, i la interrelació és contant, tant d’ells com dels seus fills, que han crescut i s’han educat junts.

Publicitat

La inesperada mort d’en Zach, galerista exitós, trasbalsa la vida dels protagonistes. El seu dinamisme i optimisme era el nexe entre els quatre i també el que unia passat i present i semblava projectar-los cap al futur. Amb la mort d’en Zach tot es descontrola i tothom per el nord, les escletxes, potser invisibles que hi pogués haver entre ells, de manera creuada, es van fent grans i els dubtes hi són constants. La infidelitat serà el punt crític que faci explotar les seves vides i dirigir-les cap a un incert futur. 

La fragilitat dels vincles personals

Tessa Hadley construeix a Cap al tard una novel·la per relacions interpersonals i perfils psicològics que es mouen al ritme dels esdeveniments. El passat i el present s’entortolliguen com una teranyina que els acaba ofegant i dibuixa un panorama incert de cara al futur. Les bases sobre el que les seves vides se sustentava s’esmicolen amb la mort d’en Zach. Més enllà d’això, l’autora es pregunta sobre el paper d’home i dona en una relació i de cara al vida i sobre si l’èxit de l’home ha sumir la dona en la boira; o sobre quina és el paper del sexe en la relació d’una parella consolidada. A mida que avences les pàgines de Cap la tard, anem perfilant els personatges i la seva evolució des de la joventut idíl·lica fins la maduresa d’èxit, renúncies i fins i tot decepcions, i els interrogants que presenta el futur.

Cap al tard és un relat precís d’una generació, que planteja alguns interrogants sobres les relacions personals i els vincles que s’estableixen entre algunes persones, de l’amistat a la dependència, de l’amor a l’odi. Brillant.

Cap al tard. Tessa Hadley. Traducció de Mercè Ubach. Edicions de 1984. 320 pàgines, 19,90 €

Publicitat

Opinió

Minut a Minut