Dilluns, 27 de juny de 2022 - Edició 1432
La República

1 d’octubre a Can Barça

El llibre ‘El partit més llarg’ d’Adrià Soldevila, explica com es va viure el referèndum d’autodeterminació al FC Barcelona

Ramon Moreno 02/10/2020

El diumenge 1 d’octubre del 2017, mentre a Catalunya la Guàrdia Civil i la policia espanyola reprimien a cops el referèndum d’autodeterminació  la Junta Directiva del Barça pren la decisió de jugar el seu partit de lliga contra la UD Las Palmas a porta tancada, i per tant no denunciar la repressió que patien els catalans.

Aquella va ser una jornada intensa a tots nivells, i ara Adrià Soldevila (periodista de SER Catalunya, va treballar a La República Esportiva i que ha destapat l’escàndol del Barçagate) ha investigat com es van desenvolupar els fet que van portar el Barça a jugar aquell polèmic partit. En aquells moments difícils el president Bartomeu i la seva Junta Directiva han de prendre una decisió “a l’altura de les circumstàncies”: suspendre el partit de manera unilateral i bé jugar-lo, conscients, tanmateix, “que el que es jugava aquell dia no era només un simple partit de futbol”.

Per primera vegada Soldevila ha aconseguit declaracions exclusives del vestidor, polítics, càrrecs directius i membres de la Junta. Aquestes fonts inèdites li permeten reconstruir amb rigor el minut a minut de la jornada i aporten informació fins ara desconeguda sobre la prèvia que va determinar la decisió.

El partit més llarg (Ara Llibres) és un llibre “que ens posa en context, que repassa la relació íntima del Barça amb Catalunya al llarg de la història i que explica la raó per la qual el posicionament del Barça durant els anys del Procés té una importància que va més enllà de l’anècdota”.

Sobre aquella jornada Adrià Soldevila recorda que “Els periodistes que érem allà ens vam adonar de seguida de la transcendència històrica de la decisió, que va acabar amb les dimissions del vicepresident Carles Vilarrubí i el directiu Jordi Monés».