Dimecres, 4 d'agost de 2021 - Edició 1105
La República

[Vídeo] La cerimònia de comiat de la Caballé s’ha fet exclusivament en castellà

El funeral de la soprano espanyola Montserrat Caballé, aquest dilluns al matí, ha omplert el Tanatori de les Corts. Amb una gran representació institucional encapçalada per la Reina Sofia, el […]

Gerard Sesé
Gerard Sesé 08/10/2018
Pla mig del president de la Generalitat, Quim Torra, amb el tenor Josep Carreras i el responsable del nou campus.

El funeral de la soprano espanyola Montserrat Caballé, aquest dilluns al matí, ha omplert el Tanatori de les Corts. Amb una gran representació institucional encapçalada per la Reina Sofia, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el president de la Generalitat, Quim Torra, i del món cultural, l’oratori del Tanatori ha quedat petit per acollir els familiars i amics que han volgut dir adéu a la soprano.

Només en castellà

La cerimònia, que ha durat uns tres quarts d’hora i s’ha desenvolupat en castellà, també ha comptat amb la participació del pare Apel·les i ha acabat amb un sentit aplaudiment.

L’encertat sarcasme de Josep Carreras

Josep Carreras era una de les moltes personalitats que avui s’han apropat al Tanatori de les Corts per dir l’últim adéu a Caballé. Carreras ha elogiat el funeral de la soprano, que ha considerat entranyable, però ha afegit: “He trobat a faltar, sense entrar en polèmica, que hi hagués hagut una mica més de català”. La cerimònia ha estat íntegrament en castellà. “Què hi farem, les coses són com són. Això m’imagino que és el desig de la família i, per tant, no hi ha res a dir; al contrari, admirar el que han fet per a ella”, ha afegit el tenor, que recorda Caballé com una germana gran.

Cal recordar que, a diferència de Caballé, Josep Carreras ha defensat desacomplexadament la independència de Catalunya i ha exportat catalanitat allà on s’ha desplaçat per feina. I fins i tot, en moments d’oci, Carreras ha demostrat ser independentista de principi a fi. Després d’un patit del Barça, tot passant per darrere dels micròfons de GolTV va cridar “Visca Catalunya lliure!”.