Dijous, 29 de juliol de 2021 - Edició 1099
La República

Tres grans moments de Montserrat Caballé

La soprano Montserrat Caballé va desaparèixer aquest dissabte. Caballé ha estat una de les grans veus de l’òpera del segle XX. La seva popularitat i qualitat artística fa que hom […]

Joan Vila i Boix
Joan Vila i Boix 08/10/2018
Montserrat Caballé / Wikipedia

La soprano Montserrat Caballé va desaparèixer aquest dissabte. Caballé ha estat una de les grans veus de l’òpera del segle XX. La seva popularitat i qualitat artística fa que hom tingui un feliç record de la seva figura. Per aquest motiu, repassem tres moments de la vida de la soprano més famosa de Catalunya.

Barcelona, per Caballé i Freddie Mercury

Freddie Mercury era un seguidor de Caballé. El cantant anglès va gravar el 1987 el tema ‘Barcelona’ amb la cantant, una cançó que es va convertir en l’himne oficiós de les Olimpíades de Barcelona. Encara que molt associat als jocs, no va ser cantant per Caballé a la cerimònia inaugural. La mort de Mercury va impedir-ho. Així i tot, el tema ha cada gravat com una de les màximes expressions de la joia de la ciutat comtal.

Caballé: frau fiscal

En la més burgesa tradició il·legal de molts catalans. Montserrat Caballé va amagar diners a Andorra. En concret, el 2014 va acceptar una condemna de mig any de presó, una multa de 240.000 i el retorn del mig milió d’euros que ocultava a la hisenda pública. La soprano constava a l’administració de l’Estat com a resident a Andorra, tot i viure a Barcelona. Aquest affair amb els tribunals va deteriorar molt la seva salut, segons fonts pròximes a la família.

Tot pel Liceu

El matí del 31 de gener de 1994, les espurnes d’un soldador van incendiar les fines cortines de la part alta de l’escenari. El foc es va estendre i tot el Liceu va acabar reduït a cendres. Montserrat Caballé, va fer llavors un concert entre les runes per tal de recaptar fons per la seva reconstrucció. La soprano va arribar a fer més de 200 actuacions al Gran Teatre barceloní.