Dissabte, 29 de gener de 2022 - Edició 1283
La República

Torra compara Joaquim Ruyra amb Josep Pla en la inauguració de la ruta literària de l’escriptor blanenc

El recorregut inclou divuit senyalitzacions amb escrits en quatre idiomes en espais que van inspirar l’autor

Agències 15/02/2020
Pla mitjà de Quim Torra i Àngel Canosa destapant la placa durant l'acte d'inauguració de la ruta literària Joaquim Ruyra aquest dissabte 15 de febrer de 2020. (Horitzontal)

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha comparat Joaquim Ruyra amb Josep Pla en la inauguració que s’ha fet aquest dissabte de la ruta literària de l’escriptor blanenc. “En un combat d’adjectius no sé qui guanyaria, perquè realment estan al mateix nivell”, ha assenyalat Torra. El president de la Generalitat ha lloat la figura de Ruyra i ha citat diversos artistes de la localitat selvatana. La ruta, inaugurada aquest dissabte, consta de divuit senyalitzacions en forma de tòtems on hi ha textos escrits en quatre idiomes. El recorregut passa per espais que van inspirar Ruyra i per on Torra ha passejat amb l’alcalde de Blanes, Àngel Canosa. Aquesta és la segona ruta literària de Blanes, després de la Roberto Bolaño, inaugurada el 2013.

Torra ha posat en valor la “vàlua” que tenen els textos de Ruyra per la seva “gran qualitat literària”. El president ha recordat els anys que ell vivia al municipi costaner, i és que Quim Torra és fill de Blanes. Just abans del cap del Govern ha estat l’alcalde del municipi, Àngel Canosa, qui ha destacat la projecció que Ruyra ha donat a la ciutat. Tots dos han descobert una placa commemorativa de la inauguració i amb la resta de públic han gaudit de dos balls de l’Esbart Joaquim Ruyra.

 

En els divuit punts que té la Ruta Joaquim Ruyra hi ha dotze plaques instal·lades en edificis, quatre arran de terra i dos tòtems més destacats. Aquestes dues darreres senyalitzacions estan situades d’una banda a Can Creus, al domicili de l’escriptor, i de l’altra al Passeig de Mar, coincidint amb una de les senyalitzacions de la Ruta Roberto Bolaño.

 

Per poder seguir el recorregut cal tenir un llibret o un tríptic, el qual es pot aconseguir on-line a la web del consistori. De moment, s’han editat 500 llibrets en català, a més a més de 1.000 tríptics en 4 idiomes: català, castellà, anglès i francès. L’Ajuntament de Blanes ha invertit prop de 10.000 € en la confecció de tot el material que configura tant la senyalització com el material complementari. En concret, el disseny de la imatge, l’elaboració dels tòtems i les plaques –que inclouen fotografies i textos en els quatre idiomes-, així com les traduccions i el cost de la impressió.

 

L’Arxiu Municipal de l’Ajuntament de Blanes s’ha encarregat de tot el contingut històric i fotogràfic de la ruta, mentre que Promoció de la Ciutat ha coordinat les qüestions relacionades amb el material. L’Ajuntament de Blanes ha organitzat aquest dissabte a la tarda dues visites guiades gratuïtes. Totes dues ja tenen les places exhaurides