Edició 2125

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 20 de maig del 2024
Edició 2125

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 20 de maig del 2024

Rosalía presenta un disc barroc d’èxit mundial

La cantant catalana descriu l’amor tòxic en un disc de clara influència gitana

|

- Publicitat -

La ‘cantaora’ catalana Rosalía ha publicat aquest divendres el seu segon àlbum El Mal Querer (Sony Music) formada per 11 cançons i que narra la història d’un “amor tòxic” i les diferents etapes, de llums i ombres, que travessa el personatge protagonista. El disc ha estat compost per la mateixa Rosalía amb diferents col·laboradors i produït per ella mateixa i Pablo Díaz-Reixa (El Guincho). “El Mal Querer és el meu treball de final de carrera i m’ha portat dos anys desenvolupar-lo”, ha assenyalat la cantant. Rosalía ha indicat que un dels motius que van impulsar a tirar endavant el disc és que es nega a creure que només existeixi una forma de fer flamenc.

El disc, com ha explicat la discogràfica, té la veu com a element principal, “mesclat amb els sons primaris de ‘las palmas’ o ‘pitos flamencos’, junt amb els recursos d’electrònica i el ‘sampleo’ i li han permès a Rosalía explicar la història d’El Mal Querer’ des d’un llenguatge personal. Els videoclips, així com tota la imatge gràfica del disc, té una clara intensió barroca. Un aspecte que podem veure de la definició de música barroca feta per J.J. Rosseau el 1767 al seu Diccionari de la música: “La música barroca és (…) cant dur i poc natural i el moviment, forçat”. Una definició que encaixaria perfectament amb Rosalía. Tant pel tema, com per la composició, sentim en cada nota un profund crit que demandada la dignificació de col·lectius rellevats de la importància pública. Les lletres, d’altra banda, creixen plenes de significacions gitanes. Uns temes que demostren el pensament obscè, conservador i religiós dels col·lectius als que es ret homenatge.

Publicitat

Fins aquest divendres, ella havia desvetllat dues cançons del disc. A finals del passat mes de maig, va llançar Malamente (‘Cap.1:Augurio’). Una cançó que acumula més de 50 milions de ‘streams’. Al mes de juliol, va llançar Pienso En Tu Mirá (Cap.3: Celos) i el 30 d’Octubre, només dos dies abans del llançament del disc, Rosalía va donar a conèixer Di Mi Nombre (Cap.8: Extásis), amb un videoclip dirigit per Henry Scholfield.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut