Dilluns, 27 de juny de 2022 - Edició 1432
La República

Martí Domínguez guanya el Premi Òmnium a la Millor Novel·la de l’Any per ‘L’esperit del temps’

El protagonista és un metge austríac que confessa la barbàrie de l’holocaust en unes falses memòries

Ramon Moreno 11/02/2020
El guanyador del Premi Òmnium a la Millor Novel·la de l'Any, Martí Domínguez, durant el discurs després de rebre el guardó.

L’escriptor Martí Domínguez ha guanyat la tercera edició del Premi Òmnium a la Millor Novel·la de l’Any per L’esperit del temps (Proa). L’obra s’endinsa en la participació dels científics en l’Alemanya nazi a través d’un metge austríac que confessa la barbàrie de l’holocaust en unes falses memòries. “El meu personatge és un ideòleg del nazisme, des del món universitari, i això és el que em va colpir”, ha dit l’autor un cop conegut el premi, en referència al paper de la ciència en l’ideari nazi. Les altres dues finalistes al guardó eren Canto jo i la muntanya balla d’Irene Solà i Sis nits d’agost de Jordi Lara. El guardó és el més ben dotat per a una obra publicada: 20.000 euros directes i 5.000 més per a promoció.

En una entrevista a LaRepublica.cat Martí Domínguez deia que L’esperit del temps “està escrit amb aquest objectiu d’alertar de l’arribada de la ultradreta a tants països del món, entre ells Espanya. No és un llibre d’història, ni de guerra, ni de ciència… És un instrument literari per tal de denunciar el fracàs del pensament il·lustrat, dels valors humans, on la fraternitat i la solidaritat haurien de ser els motors cabdals en una societat moderna. A més a més del cultiu de la raó. Però ciència sense consciència, pobresa de l’ànima. No pot haver raó sense amor pel proïsme”.

El protagonista és un metge austríac interessat pel desenvolupament de les teories darwinistes i que pensa a aplicar els estudis sobre el comportament animal al progrés de l’espècie humana. Ell acabarà posant les seves investigacions al servei d’una política i en un puntal de les teories que fonamentaven les pràctiques nazis. Tot això, no va impedir que a principis dels 70 aquest científic nazi revés el Premi Nobel. El protagonista descriu el genocidi i la connivència del món universitari i mèdic a través d’unes memòries i accepta la seva responsabilitat, però també argumenta que tot es va deure a l’esperit del temps.

El guardó

El Premi Òmnium a la Millor Novel·la de l’Any va néixer l’any 2017. D’aquesta manera, l’entitat donava vida a un nou guardó amb la voluntat i ambició d’igualar-se a altres premis similars de la literatura mundial, com el Premi Goncourt francès i l’anglès Booker, i amb l’objectiu de posar en valor les obres en llengua catalana, fomentar-ne la traducció i revitalitzar el sector. El guanyador de la primera edició va ser Raül Garrigasait amb l’obra Els estranys i Aprendre a parlar amb les plantes de Marta Orriols va endur-se el premi el 2018.