Edició 1891

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de setembre del 2023
Edició 1891

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de setembre del 2023

Laura Borràs defensa el càrrec de Lluís Puig

La consellera de Cultura diu que s'han basat en l'aprofitament del talent i que poder operar des de Brussel·les és "fonamental" per desenvolupar polítiques d'internacionalització

|

- Publicitat -

La consellera de Cultura Laura Borràs ha defensat aquest dimecres el nomenament de l’exconseller de Cultura Lluís Puig com a director del programa per al desenvolupament de projectes culturals d’àmbit internacional. En una compareixença en comissió de Cultura al Parlament, Borràs ha argumentat que en tant que càrrec de “confiança d’assessorament especial i coordinació estratègica” el nomenament és “lliure” i s’han basat en l’aprofitament del talent com a criteri de selecció. “És fonamental poder-se relacionar amb institucions europees i ja que les seves seus son a Brussel•les la direcció del Programa opera precisament en aquesta ciutat”, ha afegit. Respecte el sou de Puig, 85.000 euros anuals, la consellera ha dit que equival al de la figura de secretari general. El programa forma part d’un dels objectius del Govern en la internacionalització de la cultura catalana.

Publicitat

La consellera de Cultura ha dit en comissió parlamentària que el càrrec de Lluís Puig com a director del programa per al desenvolupament de projectes culturals d’àmbit internacional és de caràcter “eventual” i “no estructural”, i que d’aquest lloc de treball no en depèn cap efectiu ni unitat orgànica. Anunciat l’agost passat, el nomenament va ser criticat per grups com el Partit Popular, que va titllar-lo de “frau” i va exigir la compareixença de Borràs al Parlament.

La consellera ha comparegut per argumentar que, d’acord amb la legalitat vigent, el nomenament és “lliure” i que el programa neix amb la voluntat de coordinació de les polítiques d’internacionalització del departament de Cultura. D’altra banda, la consellera ha afirmat que la creació del programa no comporta cap lloc de treball nou, i que és una coordinació estratègica amb la resta d’unitats directives del departament.

Borràs ha repassat tota la trajectòria de Lluís Puig com a principal motiu per la seva tria. “És una persona amb grans coneixements reconeguts en l’àmbit de la cultura. Des del seu currículum com a conseller de cultura, nomenat pel president Puigdemont, però a més a més des de 2011 a 2017 com a director general de cultura popular”, ha dit Borràs.

Et pot interessar  Borràs nega que Junts tingui una nova estratègia: "Amnistia com a punt d'inici i autodeterminació com a punt final"

Sobre l’execució del càrrec des de Brussel·les, la consellera ha dit que ho veuen com una oportunitat de fer “més i millor la feina que té encarregada” Puig, i que fer-ho en “el cor de les polítiques europees” és adequat per dur a terme les funcions per les quals ha de treballar.

 

Les rèpliques dels grups parlamentaris

 

Héctor Amelló, diputat de Ciutadans, ha retret a Borràs que “endolli al seu amic Lluís Puig” per representar internacionalment a tots els catalans i li hagi fet “un lloc a mida”. També ha qüestionat el sou de Puig, de 85.769 euros, al que Borràs ha respost que és l’equivalent al d’un director general.

Per la seva banda, Rafel Bruguera, del grup parlamentari Socialistes i Units per Avançar, ha dit que no qüestionen els mèrits de la persona sinó els problemes pràctics que se’n poden derivar pel fet d’estar a l’exili, com la impossibilitat de comparèixer al Parlament en el cas que així ho demanessin.

Elisenda Alamany, d’en Comú Podem, ha preguntat per les polítiques específiques que presentarà el programa i ha apuntat que el fet que Puig sigui a Brussel·les “és també un mèrit per tenir el càrrec”.

Jenn Díaz, diputada del grup parlamentari d’ERC, ha encoratjat la feina de Lluís Puig des de l’exili per “obrir portes des de fora”, i Francesc Ten, de Junts per Catalunya, ha defensat la necessitat de tenir un departament d’actuació internacional per fer valer la cultura catalana a l’exterior.

Publicitat

Més notícies

Editorial

Opinió