Divendres, 27 de gener de 2023 - Edició 1646
La República

L’Ambaixada d’Espanya als EUA preocupada pels “atacs a estàtues que representen el llegat espanyol”

Colom ha anat per terra en ciutats com Richmond (Virginia), Boston, Saint Paul (Minnessota) i Miami

Agències 13/06/2020
L'estàtua de Colom per terra davant del Capitol de l'estat de Minnessota

L’Ambaixada d’Espanya a Washington lamenta que s’hagin produït “atacs a estàtues que representen el llegat espanyol als Estats Units”, tot i que al mateix temps ha deixat clar que respecta i comparteix “el dolor que sent el poble americà en aquests moments”, segons fonts diplomàtiques consultades per Europa Press.

Les manifestacions antiracistes que s’estan produint en diversos llocs dels Estats Units han derivat en actes vandàlics contra diverses estàtues de Cristòfor Colom, en ciutats com Richmond (Virginia), Boston, Saint Paul (Minnessota) i Miami.

L’Ambaixada ha recordat que una de les seves prioritats, i de tots els consolats espanyols al país, és la promoció i defensa d’aquest llegat, habitualment organitzant o participant en esdeveniments per remarcar la història compartida de tots dos països i donant visibilitat a xarxes socials a l’empremta d’Espanya als Estats Units.

No obstant això, quan l’ocasió ho requereix, també fan una “defensa activa” del llegat espanyol, amb cartes i comunicacions dirigides a interlocutors nord-americans. Les fonts no han precisat si en aquesta ocasió s’ha produït alguna comunicació concreta sinó que s’han limitat a assenyalar que aquesta defensa es seguirà fent “en la manera que resulti més adequat en cada moment i sense interferir en altres debats interns que s’estan produint”.

No és la primera vegada que les estàtues de Colom o d’altres representants del llegat espanyol, com Fra Juníper Serra, són objecte d’atacs vandàlics als Estats Units. En ocasions anteriors, tant l’actual ambaixador, Santiago Cabanas, com l’anterior, Pedro Morenés, es van posar en contacte amb diverses autoritats per expressar la seva preocupació.