Dijous, 6 d'agost de 2020 - Edició 742
La República

L’Acadèmia del Cinema Català s’adhereix al pla de rescat promogut pels productors europeus

L’estrena de pel·lícules en plataformes o el retard dels impostos de rodatges, mesures contra la crisi pel coronavirus

Ramon Moreno
Ramon Moreno 08/04/2020
Rodatge de la pel·lícula "Miss Dalí", de Ventura Pons

L’Acadèmia del Cinema Català s’ha adherit al pla de rescat promogut per l’European Producers Club (EPC), associació formada per 140 productores independents de cinema i televisió de tota Europa. Davant la cancel·lació de rodatges, estrenes, festivals i entregues de premis, entre múltiples activitats claus per a la indústria, es reclamen deu mesures per pal·liar els efectes que està provocant la crisi del coronavirus.

Destaquen l’estrena de pel·lícules a través de plataformes online, demanar el retard en els impostos vinculats als rodatges i en el retorn de préstecs sol·licitats a bancs, i la creació d’un programa europeu i estatal per compensar totes les parts afectades per aquesta aturada.

La presidenta de l’Acadèmia, Isona Passola, ha afirmat que els efectes de la crisi del coronavirus pel sector audiovisual català seran “molt greus”, i espera que el govern espanyol declari que formen part d’un sector “molt afectat”, i així poder accedir a les ajudes que es posin sobre la taula.

La previsió de les conseqüències que pot tenir l’aturada de produccions encara és incerta, i dependrà, segons Passola, de la durada del confinament. “Si estem confinats tres mesos, els rodatges de l’estiu per exemple s’hauran d’ajornar un any”, ha dit la presidenta de l’Acadèmia.

Mesures concretes

El pla de rescat que reclamen els productors europeus inclou la creació d’un programa europeu i estatal per compensar totes les parts afectades per aquesta aturada, pensant en les pèrdues que generaran uns resultats a taquilla “reduïts o inexistents”, les prevendes no completades i les campanyes de promoció llançades parcialment.

Pel que fa a l’estrena de pel·lícules a través de plataformes online, es demana fer excepcions en la cronologia de les finestres d’explotació i els requeriments necessaris per optar a fonts de finançament públic que tenen en compte els ingressos a taquilla i l’estrena dels films en un determinat número de sales. També es demana preveure fons d’emergència dels governs nacionals i préstecs sense interessos per cobrir el cost dels equips tècnics i artístics freelance.

 

Relacionats