Edició 2150

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 14 de juny del 2024
Edició 2150

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 14 de juny del 2024

‘La vampira de Barcelona’, gran guanyadora dels Premis Gaudí amb cinc estatuetes

|

- Publicitat -

La presidenta de l’Acadèmia del Cinema Català, Isona Passola, ha pronunciat aquest diumenge en la gala dels Premis Gaudí el seu últim discurs en els guardons en el seu càrrec, i ha reivindicat: “Visca la llibertat d’expressió i visca el cinema català”. “No hi ha cap Estat que es faci dir just que no defensi la llibertat de pensar i de crear: Visca la llibertat d’expressió, el cinema català i el cinema en català!”, ha defensat. Passola ha retret que ara com ara hi hagi polítics i “artistes represaliats per crear en llibertat i per fer poemes i cançons”.

Publicitat

També ha lamentat l'”estat crític” del sector cinematogràfic a Catalunya, que, malgrat el seu talent i creativitat, no aconsegueix -diu- ser competitiu a nivell pressupostari, motiu pel qual ha reclamat que s’incrementi fins arribar a un 7% del Pressupost de la Generalitat destinat a la cultura. També ha recordat que aquests XIII Premis Gaudí “són l’edició en què hi ha menys pel·lícules en català”, perquè només 6 de les 32 produccions que optaven a algun premi eren en parla catalana.

Així, s’ha dirigit a les autoritats i representants institucionals presents a la gala per demanar-los que “contribueixin a la diversitat lingüística” i que apostin per les produccions en català, perquè diu que les veu en un punt mort, ha dit textualment. “Les administracions estan fent un esforç per destinar ajudes, però hi ha una cosa encara més fàcil de fer: deixar que la gent que vol rodar en català ho pugui fer. Tenim el dret de rodar en català”, ha insistit. No obstant això, ha confiat que Generalitat i Govern espanyol continuaran vetllant per les produccions audiovisuals de Catalunya i que el sector es recuperarà de l’impacte de la pandèmia: “El cinema català tornarà a viatjar pel món”.

Tres òperes primes han estat les pel·lícules més guardonades dels Premis Gaudí 2021, lliurats aquest diumenge a Barcelona. ‘La vampira de Barcelona’, de Lluís Danés, s’ha fet amb cinc estatuetes, entre elles les de millor pel·lícula i direcció artística. ‘Las niñas’ n’ha guanyat quatre, amb premi a la millor pel·lícula en llengua no catalana i a millor direcció per Pilar Palomero. I ‘My mexican bretzel’, amb tres, ha guanyat els Gaudí al millor documental, millor guió i millor muntatge. Candela Peña (per ‘La boda de Rosa’) i Mario Casas (per ‘No matarás’), i els secundaris Verónica Echegui (per ‘L’ofrena’) i Alberto San Juan (per ‘Sentimental’) s’emporten els premis interpretatius d’enguany. El palmarès deixa una majoria històrica de dones.

https://twitter.com/academiacinecat/status/1373894928959471617

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut