Divendres, 12 d'agost de 2022 - Edició 1478
La República

La Setmana del Llibre en Català tanca amb un augment de les dades de participació i facturació

Joan Carles Girbés agafa el relleu de Joan Sala com a president de La Setmana

Ramon Moreno 16/09/2019

Joan Carles Girbés serà el president de La Setmana del Llibre en Català els propers tres anys segons ha anunciat l’actual responsable de la cita literària, Joan Sala, en el seu comiat de la gran cita literària catalana. Girbés, director editorial d’Ara Llibres i Àmsterdam, entoma el repte de “mantenir el model d’èxit” de la Setmana i fer-la créixer en “creativitat”, ja que difícilment pot fer-ho en espai a l’Avinguda de la Catedral. Sala s’acomiada satisfet després de quatre anys i amb una 37a edició que, a falta de processar les xifres oficials, superarà la facturació de 500.000 euros i el nombre d’assistents de l’any passat.

L’edició clou després de deu dies d’activitat, amb 260 novetats editorials, 219 expositors i vora 270 activitats organitzades. Malgrat les adversitats climatològiques que segons Sala han suposat fins a un 20% menys de “temps operatiu” d’activitat de la cita literària, la previsió és tornar a superar la facturació de l’any passat (500.000 euros) i per tant seguir creixent, però això sí, sense arribar als 550.000 euros que en un principi s’esperaven assolir. Les xifres definitives d’assistència i facturació es coneixeran al llarg d’aquesta setmana.

L’Ajuntament de Barcelona vol retalla l’espai de La Setmana

El creixement físic de La Setmana toca sostre a l’Avinguda de la Catedral. De fet, als organitzadors els preocupa més aviat poder mantenir l’ocupació d’aquest espai, davant l’amenaça que l’Ajuntament faci retallar part de les instal·lacions (entre un 20% i un 25% del total, ha concretat) per l’excessiva proximitat a la muralla de la Catedral. Sala no ha pogut parlar amb el regidor del Districte sobre la qüestió però sí ha dit que té el compromís de l’alcaldessa, Ada Colau, “d’intentar solucionar el tema” perquè “La Setmana es pugui continuar celebrant”. De fet, Sala ha demanat a l’Ajuntament de Barcelona que no obligui a enretirar part de les casetes del tram de muralla entre la plaça Nova i les escales d’accés a la Catedral, com hauria requerit

Els reptes de Joan Carles Girbés

Aquest és, de fet, un primer repte que entoma el nou president de la cita, Joan Carles Girbés. En les seves primeres manifestacions públiques des que ha estat nomenat nou responsable, Girbés ha convingut que La Setmana és un esdeveniment “consolidat” i un “model d’èxit”, i ha apuntat que la seva ambició és fer-la “créixer” però no necessàriament en metres quadrats.

“Mantenir el que tenim, continuar, i complementar-ho amb la creativitat del sector a la qual apel·lo per veure com podem créixer”, ha apuntat. Girbés ha destacat els “reptes com a sector” en un “gran aparador” com és La Setmana. “Podem aprofitar per divulgar-lo, per fer-nos notar i fer-nos entendre”, ha dit abans de constatar que aquesta cita literària anual es troba en un punt molt dolç per seguir creixent en ambició i repercussió, en altres línies que podem encetar”, ha conclòs.