Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

La FOLC recorda que la Directiva europea de comunicació audiovisual anima a “respectar” la diversitat lingüística

|

- Publicitat -

La Federació d’Organitzacions per la Llengua Catalana (FOLC) reclama canvis l’Avantprojecte de llei general de comunicació audiovisual, actualment en segona fase d’al·legacions. La FOLC recorda al govern espanyol que la Directiva europea de la qual deriva el text anima a “respectar” la diversitat lingüística i “expressa la necessitat de promoure-la”. Al respecte, proposen un decàleg de canvis entre els que se’n destaquen
– Que faci menció al pluralisme lingüístic com a bé a promoure
– Que marqui un percentatge de produccions en català (com es fa amb el castellà, dins la quota d’obra europea exigida a plataformes i televisions)
– Que els continguts incorporin les distintes versions lingüístiques (doblatge, subtitulació i audiodescripció) que existeixin en aquell moment.

La FOLC també reclama que es promoguin “amb mesures i percentatges o quotes mínimes” els doblatges, subtitulacions i audiodescripcions en les diverses llengües oficials a l’Estat. I que als webs i altres interfícies de comunicació digital s’incorpori sempre el català i la resta de llengües oficials.

Publicitat

D’altra banda, l’entitat coincideix amb el Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) que les comunitats autònomes amb llengua pròpia i les seves autoritats audiovisuals “haurien de ser considerades autoritats “competents juntament amb el Govern de l’Estat i la CNMC”. És a dir, en el cas de Catalunya, que el CAC sigui membre integrant de l’organisme europeu de reguladors, l’ERGA; i el mateix amb Consell Audiovisual de la Comunitat Valenciana.

En canvi, la FOLC difereix del CAC en la seva al·legació relativa a l’obligació a les plataformes de finançar amb un 1,5% dels seus ingressos brut RTVE. El CAC sol·licita que això es faci extensiu a tots els ens públics de radiotelevisió de l’estat (començant per la CCMA). En canvi, la FOLC discrepa i creu que aquests recursos haurien d’anar destinats a un organisme específic de suport a la producció audiovisual, com és Institut de la Cinematografia i de les Arts Audiovisuals (ICAA), d’àmbit estatal.

Et pot interessar  Referèndum, finançament singular, rellançar el català i transició ecològica: les claus del programa electoral d'ERC

Pel que fa al capítol de la reciprocitat televisiva, reclamen que la llei estableixi que totes les Comunitats que tenen llengua pròpia puguin gestionar com a mínim dos canals múltiplex i no un com ara.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut