Dimarts, 7 de febrer de 2023 - Edició 1657
La República

La casa de Macià a Prats de Molló salvada

Un empresari d’eines de país l’ha comprat i n’ha cedit l’ús a l’Associació Casa Macià com espai d’unió entre catalans del nord i del sud

Redacció 17/12/2020

Segons ha publicat El Punt, la Vil.la Denise, la casa que el president Francesc Macià va utilitzar coma residència i lloc d’operacions dels fets de Prats de Molló i que podia passar a mans de propietaris sense cap interès per la història de la finca ha estat salvada.

Diferents persones de la societat civil de la Catalunya Nord i de la resta del país han estat treballant per fer-ho possible. Vil.la Denise, la casa que el president Macià i dirigent d’ERC va utilitzar com espai de coordinació d’aquells fets estava en perill de passar a mans alienes al país. La Casa estava tancada i a la venda de fa anys, tal i com va explicar el setmanari La Mira. Finalment la casa ha estat comprada per l’empresari i president de la Cambra del Vallès Oriental i membre d’Eines de País, plataforma que va fer possible la victòria de Joan Canadell a la presidència de la Cambra, Jaume Aragall que l’ha cedit en ús a l’Associació Casa Macià, que serà l’encarregada de gestionar-la i obrir-la al públic.

“El mecenatge és també una manera de repartir la riquesa”, hi afegeix l’empresari, que, un cop adquirida la propietat, n’ha fet una cessió de molt llarga durada.

Segons explica El Punt, l’Associació Casa Macià està presidida l’alcalde de Prats de Molló, Claudi Ferrer, conegut també perquè el novembre de l’any passat es va plantar a l’AP-7 per fer de mediador davant la gendarmeria francesa i impedir que els antiavalots francesos carreguessin contra els manifestants convocats per Tsunami Democràtic a l’autopista.

Un espai d’unió entre catalans del nord i del sud, una fita molt important feta possible per l’esforç de la societat civil

“Ens sentim honorats, i espero que l’espai, a més de ser un atractiu per visitar el poble, serveixi d’intercanvi entre catalans”, explicava ahir a aquest diari amb referència a la casa. A l’Associació Casa Macià, hi ha també l’advocada i ex-tinenta d’alcalde de l’Ajuntament de Perpinyà Annabel Brunet. L’exconseller de Cultura Lluís Puig, que des de l’exili a Bèlgica ha estat molt actiu en les negociacions, també forma part de l’associació que gestionarà la casa a partir d’ara. Altres membres de l’Associació són Josep Bonet; l’escriptor Joan-Lluís Lluís; l’alcalde d’Elna, Nicolas Garcia, membre del Partit Comunista Francès, i Hervé Pi, llibreter i activista de Cotlliure. Els empresaris Jaume Aragall i Joan Canadell també formen part de l’associació, així com el delegat del govern de la Generalitat a Perpinyà, Josep Puigbert; l’historiador Josep Lluís Alay, i el dissenyador Claret Serrahima.