Edició 1888

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 26 de setembre del 2023
Edició 1888

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 26 de setembre del 2023

Jordi Savall obre el Festival de Torroella amb ‘Les rutes de l’esclavatge 1444-1888’

|

- Publicitat -

Jordi Savall va inaugurar ahir el 39è Festival de Torroella de Montgrí (Baix Empordà) amb Les rutes de l’esclavatge 1444-1888, un recorregut musical de més de quatre segles d’esclavisme que va emocionar i colpir el públic que va omplir l’auditori Espai Ter. El concert amb el qual Savall obria el 39è Festival de Torroella era la segona part de l’ofert el 29 de juliol al Festival Grec de Barcelona i amb els quals s’ha presentat per primera vegada a Catalunya aquest projecte musical del violagambista i director català estrenat al Festival de l’Abadia de Fontfreda (França) el 2015.

Publicitat

Al capdavant dels seus grups la Capella Reial de Catalunya i Hespèrion XXI i amb la col·laboració de músics de Mali, Mèxic Colòmbia, Brasil i el Canadà, Jordi Savall va narrar a través de les músiques la història de deportació i esclavatge a què van ser sotmesos més de 25 milions d’africans entre els segles XV i XIX. La proposta de Savall va captivar per la selecció de músiques d’Àfrica, Amèrica i d’Espanya i Portugal, els ritmes encomanadissos de les cançons i balls i les excel·lents interpretacions vocals i instrumentals puntejades pels recitats que narren des de 1444 i fins 1888 la historia de barbàrie que va ser la xacra del comerç d’esclaus.

Música antiga i Bach

Les propostes del Festival de Torroella, un dels festivals més prestigiosos a nivell europeu, es desenvoluparan fins el 2 d’agost. La música antiga tindrà de nou una importància cabdal en la programació, enguany reivindicada amb la recuperació de tres obres breus d’Antoni Soler, nascut a Olot i el més internacional dels compositors hispànics del segle XVIII. les obres estaran incloses en el concert a la memòria d’Ernest Lluch, que uneix obres de Soler i Scarlatti que seran interpretades a l’església de Sant Genís per La Grande Chapelle.

Bach, un dels compositors de capçalera del Festival, estarà present en dos concerts, el primer dedicat a  les seves cantates, sacres i profanes, que interpretarà l’Amsterdam Baroque Orchestra & Choir sota la direcció del  mestre Ton Koopman, un gran especialista en la música del cantor de Leipzig, protagonista també del segon programa del Festival amb el Clavecí ben temperat en versió ballada per Maria Muñoz de la companyia de dansa Mal Pelo, que es presenta amb música en directe.

Les noves generacions d’intèrprets de música antiga estaran presents al Festival amb els grups Cantoría i La Vaghezza, totes dos formacions seleccionades en el projecte internacional EEEmerging, del qual forma part del Festival de Torroella, que selecciona, forma i promociona grups europeus de música antiga en els seus inicis professionals.

En l’apartat dels Singulars Torroella, novetat de l’edició passada que busca oferir música singular en espais singulars del municipi, es programaran tres concerts excepcionals. El públic podrà gaudir d’una selecció de les encantadores sonates per a violí i guitarra de Paganini, que interpretaran el violinista Fabio Biondi i el guitarrista Giangiacomo Pinardi, passant per una sèrie de danses espanyoles i italianes dels segles XVII i XVIII que els germans Zapico, Aarón, Daniel i Pablo, han transcrit per als instruments que toquen ─clavicèmbal, tiorba i guitarra─, fins a interpretacions singulars per a contratenor i acordió amb què Carlos Mena i Iñaki Alberdi fan conviure obres del passat amb les del present.

Música orquestral i de cambra

El programa també oferirà música orquestral i de cambra. El pare de la simfonia, Haydn, serà el protagonista del concert que oferirà la violinista francesa Amandine Beyer i el seu grup Gli Incogniti, ampliat fins a orquestra de cambra per a l’ocasió. L’Orquestra Simfònica del Vallès torna al Festival per clausurar la 39a edició amb un brillant programa que inclou els Concert per a piano i orquestra núm. 2 de Beethoven i el Concert per a piano i orquestra núm. 2 de Rakhmàninov que interpretarà el virtuós pianista italià Giuseppe Andaloro.

Pel que fa a la música de cambra, la Camerata Royal Concertgebouw Orchestra, formada per músics de la prestigiosa orquestra holandesa, una de les millors del món, es presenten al Festival de Torroella amb obres de Boccherini i Schubert i el jove Cosmos Quartet, Premi BBVA de Música de Cambra Montserrat Alavedra, que malgrat tenir només cinc anys, ha aconseguit un ampli reconeixement, oferirà un ambiciós programa de cambra amb quartets de Schubert, Bartók i Beethoven.

Clàssic Achúcarro

La programació es completa amb el recital que ininterrompudament cada any des de 1993 ofereix el pianista Joaquín Achúcarro, aquesta edició amb obres de Mozart, Beethoven, Mompou i Falla; el nou espectacle familiar de La Maquiné inspirat en l’univers del circ de Pablo Picaso, que compta amb el suport de Club Super3, Panini i Llet Nostra; i el concert que oferirà el Cor de Cambra del Palau de la Música amb La Caravaggia amb un programa d’«ensaladas» i madrigals del Renaixement català en el marc de la Festa del Soci de Joventuts Musicals de Torroella de Montgrí, entitat que organitza el Festival de Torroella.

Publicitat

Més notícies

Editorial

Opinió