Dimecres, 29 de juny de 2022 - Edició 1434
La República

Fito Conesa soluciona l’Espai 13 amb una obra inigualable

L’artista Fito Conesa ha inaugurat el nou cicle d’exposicions a l’Espai 13 de la Fundació Miró amb una proposta basada en el músic Arvo Pärt, titulada: ‘El nostre camí permanent’. […]

Joan Vila i Boix 30/10/2018
Fundació Miró

L’artista Fito Conesa ha inaugurat el nou cicle d’exposicions a l’Espai 13 de la Fundació Miró amb una proposta basada en el músic Arvo Pärt, titulada: ‘El nostre camí permanent’. La mostra comissariada per Pilar Cruz, esdevé una de les millors solucions a l’espai soterrat de Montjuïc, ja que hi crea una atmosfera que ens fa gaudir realment de l’artista i la seva capacitat de crear mons personals, seguint sempre una línia estilística reconeixible.

Conesa presenta enguany una estructura amplificadora de so, una gran petxina que en lloc de fer-nos escoltar el mar, sentim una peça de Miguel Leiria creada en complicitat amb el Cor Jove de l’Orfeó Català dirigit per Esteve Nabona. L’obra es complementa amb un sistema de llums que aporten calma i misteri a la sala.

L’espai 13 doncs és un espai que cal visitar per la capacitat de l’artista d’aprofitar-lo pels seus objectius estètics. Aquests són la reflexió més enllà de tot art de la condició creativa. Utilitzant la mateixa carrera d’Arvo Pärt es fa una analogia amb allò que han de ser les belles arts. L’exploració de les tècniques antigues com una manera de poder explorar el futur. Per tal com diu Martí Peran; deixar de fer art de i per cortesans i explorar nous territoris.

Fito Conesa ( Cartagena, 1980) viu i treballa a Barcelona. És llicenciat en Belles Arts per la Universitat de Barcelona. La seva obra artística s’ha exposat en diferents museus i festivals, com l’Oslo Screen Festival 2010; el Barcelona Loop Fair 2009-2012; el Festival Internacional de Poesia de Barcelona; el Centro Cultural de España en Santo Domingo (República Dominicana); Matadero Madrid; La Casa Encendida; el CCCB, i el CaixaForum Lleida, Tarragona i Barcelona, entre d’altres. Conesa ha participat en diverses publicacions, com Zeitgeist: Variations & Repetitions (Save as… Publications, 2010), Unique Window Display (Loft Publications, 2009) i Suite for Ordinary Machinery (Save as… Publications, 2008). Amb aquesta darrera intervenció, Conesa va passar a formar part dels fons de la biblioteca de la Tate Modern de Londres, del Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía i del MACBA. Pel que fa a mediació pedagògica i docència, Fito Conesa ha estat col·laborador del Màster en Fotografia Contemporània de la Universidad de Granada i del Màster en Il·lustració d’ELISAVA; ha impartit tallers per al departament educatiu de la Fundació Bancària “la Caixa”, i ha format part de l’equip tutorial de la Sala d’Art Jove. Del 2014 al 2017, Conesa ha dirigit Habitació 1418, el projecte del CCCB i el MACBA per a joves de 14 a 18 anys.