Dissabte, 1 d'octubre de 2022 - Edició 1528
La República

Els mítics The Quarrymen al festival Beatles Weekeend de L’Estartit

El grup de John Lennon actuarà el dia 13 de juliol

Ramon Moreno 11/07/2019

La catorzena edició del festival Beatles Weekend de l’Estartit (Baix Empordà) se celebra fins el 14 de juliol. En l’edició d’aquest any els protagonistes principals seran els components del mítics grup The Quarrymen, fundat per John Lennon l’any 1956, que encapçalaran el concert del dia 13 de juliol a la plaça del Molinet. Acompanyaran els Quarrymen els grups Here Comes The Song (un conjunt de tribut a George Harrison) i els barcelonins Hey Bulldog.

Al llarg de tota la setmana s’estan celebrant a l’Estartit diferents activitats relacionades amb els Beatles: exposicions, projeccions de pel·lícules i documentals, presentacions de llibres i xerrades. Entre les exposicions destaca una selecció de fotografies promocionals de premsa dels Beatles distribuïdes per agències de tot el món provinents de la col·lecció de Jordi Tardà.

The Quarrymen, protagonistes 

L’any 1956 John Lennon va crear el seu primer grup musical amb companys de l’escola Quarry Bank. Va ser durant una actuació del grup el 6 de juliol de 1957 quan Lennon i Paul McCartney es van conèixer i van iniciar una amistat que portaria Paul a incorporar-se al grup que acabaria evolucionant fins a convertir-se en The Beatles.

L’any 1997 els membres originals del grup (evidentment sense John Lennon) es van tornar a reunir per a celebrar el 40è aniversari del famós concert de St. Peter’s Church i d’ençà han actuat arreu del món amb la seva música skiffle (una barreja d’influències musicals del jazz, el blues i folk que es presentaria com el primer rock primigeni a les illes britàniques) i un incipient rock and roll. Han publicat dos discos: Get Back Together (1997) i Songs We Remember (2004). La història del grup es pot resseguir al documenta The Quarrymen. The Band That Started The Beatles (2009), que es projectarà també en aquesta edició de Beatles Weekeend.

Els membres dels Quarrymen (Rod Davis, Colin Hanton, Len Garry i Chas Newby) participaran en una trobada en què respondran a les preguntes dels fans i faran una sessió de signatures i autògrafs.

Rod Davis, ja va participar en l’edició del 2018 del Beatles Weekend de l’Estartit, on va rebre el Premi Beatlemaníac.

Més música beatle 

A banda de The Quarrymen, al concert principal del festival el dissabte 13 de juliol comptarà amb la presència del grup barceloní Hey Bulldogs i del grup de tribut a George Harrison Here Comes The Song, liderat pel músic Àlex Rexach i format amb músics provinents del grup Glaucs (Jofre Bardagí, Àngel Valentí i el mateix Rexach).

Prèviament el dissabte dia 13 a les 19 hores el grup Hey Bulldogs recordarà els 50 anys del darrer concert dels Beatles al terrat de la seu d’Apple Records, reproduint el mateix concert que van interpretar els Beatles aquell 30 de gener de 1969, aquest cop al terrat de la Llar de Jubilats Bell Racó, a la Plaça del Port de l’Estartit.

El grup The Beetles (format pels membres de grup de rock català Glaucs) obriran el festival amb un concert a la Sala Mariscal el divendres 12 de juliol.

Tancarà el festival la coral Les Veus de l’Estartit que faran un repàs a la música dels Beatles en versió de coral.

Exposicions

En l’edició del 2019 podrem gaudir de tres exposicions: d’una banda una exposició històrica de fanzines dedicats als Beatles arreu del món i de totes les èpoques, provinent de la col·lecció de Jordi Melgosa i Amparo Garcia, i que porta per títol The Fantastic Wolrd Of The Beatles Fanzines.

Paul McCartney serà el protagonista de l’exposició amb vinils de colors i Picture discs de la col·lecció de Ferran Vallejo, la web del qual beatleshelp.net és un referent mundial pel que fa a la discografia dels Beatles.

La tercera exposició aplega una cinquantena de fotografies dels Beatles, la majoria d’elles en blanc i negre, utilitzades per diferents agències de premsa per notificar aspectes personals i professionals de la vida dels Beatles, al llarg de la seva trajectòria. Algunes d’aquestes imatges no van ser mai publicades. Aquesta exposició forma part de la col·lecció del desaparegut periodista musical Jordi Tardà, a qui el festival va atorgar el Premi Beatlemaníac fa uns anys.

Més activitats

L’edició del 2019 del festival Beatles Weekend es complementa amb d’altres activitats com la projecció de pel·lícules i documentals la presentació del llibre 18 horas de Beatlemania en Barcelona, de Miguel J. Navarro, que rebrà el premi al llibre Beatle de l’any, la tradicional excursió en vaixell a la costa de l’Estartit i a les Illes Medes, en el vaixell Nautilus, amb música en directe a bord.

El convidat especial d’aquest any serà el periodista musical Luis Merino, cap de les emissores musicals a Espanya i Amèrica del grup Prisa i membre dels Premis Grammy Llatins, que rebrà el Premi Beatlemíac d’aquest any.