Dimarts, 26 de maig de 2020 - Edició 670
La República

El sector cultural continua la seva lluita per aconseguir el 2 per cent del pressupost públic

La plataforma Actua Cultura assegura que “no s’aturaran” fins aconseguir 840 milions en els propers quatre anys

Ramon Moreno
Ramon Moreno 10/03/2020

El món de la cultura exhibeix unió en el primer acte de la plataforma Actua Cultura per reclamar que es dediqui el 2% del pressupost a aquest sector. Representants de les arts escèniques, l’art, la música, l’audiovisual i el llibre s’han reunit a la plaça del Rei de Barcelona i han cridat “prou” a les dotacions públiques “injustes i indecents” dels últims anys. La plataforma, que representa el 98% del sector cultural català, anuncia que “no s’aturaran” fins a aconseguir 840 milions d’euros per a cultura. Les properes accions seran a Tarragona, Lleida i Girona.

A l’acte convocat per Actua Cultura hi han assistit escriptors com Jordi Cabré, David Nel·lo o Rafel Nadal, actors com Josep Maria Pou, Mario Gas, Joan Pera o Vicky Peña, representants del món editorial com Montse Ayats o Josep Cots, representants sindicals, el president dels Ateneus de Catalunya, Pep Morella, el vicepresident d’Òmnium, Marcel Mauri i la presidenta de l’Acadèmia del Cinema Català, Isona Passola. També s’hi han concentrat directors d’institucions culturals com Marko Daniel, de la Fundació Joan Miró, Ferran Barenblit, director del MACBA, i Pepe Serra, del MNAC.

“Aquest 2% és una metàfora del que estem demanant, que hi hagi més recursos, que hi hagi un tractament dels públics, un canvi de paradigma, i que es tingui a la cultura en la base de la nostra societat”, ha dit la portaveu de la plataforma, Isabel Vidal. Segons Vidal, el primer acte de reivindicació pública ha aplegat representants del 98% del sector cultural català. “No ens ha faltat ningú avui”, ha assegurat.

Negociació amb el Govern

En els tres primers mesos de vida de la plataforma, la unitat de la iniciativa ha permès establir una taula de negociació amb el departament de Cultura i d’Economia per avançar cap a l’objectiu del 2%. La setmana passada es va determinar que fruit de l’augment del sostre de dèficit fins al 0,2%, que permet a la Generalitat tenir 72 milions més de capacitat de despesa respecte el que preveien els Pressupostos del 2020, es destinaran 13 milions més al departament de Cultura. La inversió actual se situa per sota de l’1%: “No estem a l’1%, probablement arribem al 0,8%, ja que l’1% seria uns 420 milions d’euros, i ara estem en 300 milions”, ha detallat Joan Sala, portaveu d’Actua Cultura.

El següent pas és començar a treballar per al pressupost del 2021, assegura la plataforma, per tal que l’any vinent es pugui notar “un salt important” en el que és la “percepció per part de l’administració del que necessita la cultura”. La campanya “no pararà” fins que trobin en aquesta taula de treball una resposta “planificada en els propers quatre anys” pel que fa al finançament.

Unitat en la cultura

La plataforma va néixer a principis d’any per evidenciar conjuntament la “manca de consideració respecte la cultura per part de les institucions” i “dir prou per dignitat” davant el 0,65% del pressupost que es destina actualment a la cultura, una dotació que consideren “injusta i indecent”. El pressupost actual del Departament de Cultura és de 240 milions d’euros i representa el 0,65% dels comptes totals de la Generalitat.

La plataforma demana anivellar aquesta proporció amb països europeus com França (2,5%) o Portugal (1,8%). La despesa en cultura a l’any és de 30 euros per habitant, mentre que a França és de 476 euros i a Portugal és de 158, segons dades de l’organització.

La plataforma ha sostingut que el sector ha mantingut el seu compromís durant l’última dècada malgrat les retallades, però la davallada del 50% del pressupost des del 2009 ha arribat a un punt insostenible traduït en la desaparició d’ajuts a la creació, a la producció i a la promoció cultural.

Relacionats