Divendres, 25 de juny de 2021 - Edició 1065
La República

El poeta i dramaturg Enric Casasses, Premi d’Honor de les Lletres Catalanes

És un dels autors més influents de la seva generació, amb un obra genuïna i transgressora

Ramon Moreno
Ramon Moreno 27/02/2020
Enric Casasses i el vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri, durant l'anunci del Premi d'Honor de les Lletres Catalanes

El poeta, dramaturg, narrador i traductor Enric Casasses (Barcelona, 1951) ha estat distingit amb el 52è Premi d’Honor de les Lletres Catalanes. Es tracta d’un dels poetes catalans més influents de la seva generació, autor d’una obra genuïna i transgressora, que també s’ha bolcat en la recuperació de la tradició de poesia oral. Ha cultivat la poesia trobadoresca, el surrealisme psicodèlic i autors com Verdaguer o Caterina Albert. Casasses ha traduït autors com Conan Doyle, Nerval Blake i Max Jacob. Guanyador de nombrosos reconeixements, l’any 2012 va rebre el Premi Nacional de Literatura per la seva trajectòria literària i artística i el 2011 el premi Crítica Serra d’Or.

Vessant poètica

És autor d’una vasta obra que inclou poesia, narrativa i dramatúrgia, i en la qual destaquen títols com La cosa aquella (Empúries, 1982), T’hi sé (Edicions 1984, 2013), A la panxa del poema en prosa que no hi neva ni hi plou (Tria, 2013) i, recentment, El nus la flor (Edicions Poncianes, 2017), guardonat amb el Premi Lletra d’Or al millor llibre publicat en llengua catalana.

Entre d’altres premis, Enric Cassases ha rebut el Premi del Crítica l’any 1993, el Carles Riba (1996) i el Joan Alcover (1998). L’any 2019 va ser reconegut amb el Premi de la Crítica Catalana de poesia.

En la seva faceta d’editor, Casasses ha recuperat textos d’autors com Juli Vallmitjana, Jacint Verdaguer, Caterina Albert o Francesc Pujols.

8 juny al Palau de la Música

El Premi d’Honor de les Lletres Catalanes va ser instituït per Òmnium Cultural l’any 1969. S’atorga cada any a una persona que per la seva obra literària o científica en llengua catalana, i per la importància i exemplaritat de la seva tasca intel·lectual, hagi contribuït de manera notable i continuada a la vida cultural dels Països Catalans.

La persona premiada rep 20.000 euros i el guardó del Premi d’Honor de les Lletres Catalanes, que rebrà el 8 de juny en l’acte d’entrega del premi al Palau de la Música.