Divendres, 29 de maig de 2020 - Edició 673
La República

El Govern proposa un paquet de mesures i ajuts en suport de la cultura

El President Torra s’ha reunit amb representants dels sectors culturals

Ramon Moreno
Ramon Moreno 21/03/2020

Després de la trobada quan han mantingut el President de la Generalitat Quim Torra i la consellera de cultura Mariàngela Vilallonga amb representants de les associacions dels diferents sectors culturals del país, el Govern ha proposat un seguit de vint mesures (que haurà d’aprovar el Govern) per “protegir el sector  cultural” davant les conseqüències del coronavirus. Són mesures com una línia de 10 MEUR a interès baix per a empreses culturals, la no revocació de les subvencions ja concedides, la reprogramació d’activitats previstes o garantir les aportacions del Departament de Cultura a múltiples activitats i esdeveniments culturals que s’hagin cancel·lat i no es puguin reprogramar.

Quant a noves línies d’ajut, es proposarà al Govern l’adopció de dues línies d’acció addicionals per minimitzar línies d’ajuts específiques de compensació parcial del lucre cessant de les empreses i entitats dels diferents sectors culturals. Incrementar les transferències i subvencions a les entitats participades pel Departament de Cultura que gestionen equipaments culturals a fi que puguin mantenir al màxim l’ocupació.

Garantir l’aportació als esdeveniments culturals

D’altra banda, es proposa garantir l’aportació del Departament de Cultura a tota mena d’esdeveniments culturals, activitats i mercats estratègics, amb l’objectiu d’evitar perjudicis addicionals en les companyies contractades, mitigant la caiguda de les contractacions i les afectacions per als treballadors i les treballadores de l’esdeveniment i per als proveïdors externs.

D’altra banda, cinc de les 20 mesures d’ajut al sector estan destinades al món de les biblioteques, essencialment a reforçar la línia dedicada a la compra de llibres del Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya (SAP), mantenir el calendari d’adquisicions del SAB per contribuir a minimitzar l’impacte del COVID-19 en el sector del llibre i incrementar la compra de llicències per a llibres electrònics, amb l’objectiu de satisfer la demanda actual a eBiblio, que ha superat el 500%.

Totes aquestes ajudes se sumarien a les mesures generals de suport als sectors econòmics ja anunciades tant des de l’Estat com des del Govern, i que també poden beneficiar el món cultural, tals com l’ajornament dels deutes tributaris, la prestació extraordinària per cessament d’activitat a causa de l’estat d’alarma per als i les treballadors/es autònoms equivalent a un 70%, etc.

Relacionats