Divendres, 29 de maig de 2020 - Edició 673
La República

Cent anys de l’Orquestra Pau Casals

Desenes d’actes al llarg de l’any recordaran el llegat social i musical del mestre

Ramon Moreno
Ramon Moreno 03/03/2020
Pau Casals dirigint un assaig d’un concert del Festival de Puerto Rico amb el pianista Arthur Rubinstein.c. 1960. Foto: Vytas Valaitis (Fons Pau Casals)

Pau Casals va venir de Nova York amb l’objectiu de convertir Barcelona en una ciutat referent en la simfònica. Així, el 13 d’octubre de 1920 va dirigir al Palau de la Música el primer concert de l’Orquestra Pau Casals, el projecte que va dotar a Barcelona d’una formació simfònica estable i de nivell internacional. Aquest projecte, com el mateix músic reconeixia, va suposar un dels reptes més fructífers de la seva vida artística i professional.

El centenari de l’Orquestra Pau Casals reivindicarà durant el 2020 i el 2021 el llegat musical i el compromís social del mestre a través de desenes d’actes, activitats i concerts a nivell nacional i internacional. Tres concerts a L’Auditori al mes de juny són els grans protagonistes d’aquest homenatge, a càrrec de l’orquestra de Salzburg, la de Paris i The Orquestra of The Age of Enlightenment.

Una altra cita de rellevància serà el 13 d’octubre, dia en què es compliran 100 anys del concert inaugural de l’orquestra al Palau de la Música, lloc que reviurà l’atmosfera del mestre. Directors de rellevància internacional com Sir Simon Rattle o Zubin Mehta formen part del Comitè d’Honor del centenari, i dedicaran concerts al mestre del Vendrell.

Relacionats