Dimecres, 8 de febrer de 2023 - Edició 1658
La República

Catalunya commemorarà el 2022 els centenaris de Gabriel Ferrater i de Joan Fuster

També es celebrarà el centenari de l’inici del Cançoner Popular i els 150 anys de l’Ateneu Barcelonès

Redacció 07/12/2021
Gabriel Ferrater i Joan Fuster, centenaris el 2022

El Govern celebrarà 14 efemèrides l’any vinent, segons ha acordat aquest dimarts el Consell Executiu. Es tracta de personalitats, esdeveniments i institucions “que han deixat empremta en el patrimoni col•lectiu dels catalans”. Així, la Generalitat retrà homenatge a l’obra del Cançoner Popular de Catalunya, que compleix 100 anys; a la fundació de l’Ateneu Barcelonès, que en fa 150; als 500 anys de l’arribada d’Ignasi de Loiola a Manresa, i als 750 anys de la recopilació dels Costums de Tortosa i Costums de la Mar.

El 2022 també se celebraran els centenaris dels naixements de l’actriu Maria Matilde Almendros i Carcasona, l’empresària Júlia Bonet Fité, el fotògraf Francesc Català-Roca, els escriptors Gabriel Ferrater i Soler i Joan Fuster i Ortells, l’etòleg i primatòleg Jordi Sabater i Pi, i l’economista i polític Ramon Trias Fargas.

A més a més, es commemoraran els 150 anys dels naixements de la pedagoga i promotora de l’educació femenina popular, Francesca Bonnemaison i Farriols i de la mestra i política Natividad Yarza Planas, així com els 50 anys de la mort de l’activista cultural Esperança Bru Oller.