Dijous, 8 de desembre de 2022 - Edició 1596
La República

Borràs lloa la celebració de la derrota de 1714 per recordar que Catalunya pot construir les bases del seu futur

L’acte institucional de la Diada al Camp de Tarragona se celebra a Marçà amb la reivindicació del riu Siurana ben viva

Agències 07/09/2021
Imatge: Reus Digital

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha defensat que Catalunya celebri la derrota militar de l’11 de setembre de 1714 perquè es recorda “el que vam ser i el que vam perdre” però també per deixar palès que Catalunya pot construir les bases del seu futur. Borràs ho ha afirmat durant l’acte institucional de la Diada al Camp de Tarragona que enguany s’ha fet a Marçà (Priorat). En un discurs carregat de referències històriques, la presidenta del Parlament ha posat també en valor la “gran victòria democràtica de l’1-O”. L’acte ha comptat amb la presència d’alcaldes de la zona i en els parlaments les autoritats locals han reiterat la reivindicació d’un canvi en la gestió de l’aigua del riu Siurana.

Borràs ha fet un repàs a com la Diada ha esdevingut al llarg dels anys en la celebració que és actualment, analitzant l’origen dels símbols com l’11 de setembre o els Segadors. També ha recordat les paraules de Pau Casals a l’ONU i ha apuntat que ara també són temps en els quals “cal parlar de pau, llibertat i respecte pels drets”. Sobre l’1-O ha manifestat que “la història d’una nació és la suma de moltes diades històriques” i que aquella jornada va ser “una gran victòria democràtica”. “És per la força del triomf democràtic que els enemics de la llibertat de Catalunya el volen reduir a una derrota en mans de la repressió de l’Estat espanyol”, ha emfatitzat. “És una data inesborrable i de gran significació cap al procés d’alliberament del nostre país”, ha asseverat.

En una línia similar s’ha expressat també l’alcalde de Marçà, Josep Maria Piqué, que ha demanat als independentistes valorar l’avenç que ha fet la causa en els darrers 20 anys, enlloc de lamentar-se per no haver assolit l’objectiu final. Alhora, Piqué ha tingut un record per als damnificats dels aiguats a les Terres de l’Ebre i ha reivindicat “que l’aigua del Siurana arribi a l’Ebre”. Un clam, el de la lluita per aconseguir un cabal més elevat per al Siurana, que ha estat present també en el discurs del president del Consell Comarcal del Priorat, Xavier Gràcia.

De fet, membres de la Plataforma Riu Siurana han estat presents a l’acte institucional i s’han pogut trobar uns minuts amb la presidenta del Parlament i amb la delegada del Govern al Camp de Tarragona, Teresa Pallarès. En el seu discurs, Pallarès ha apel·lat a trobar solucions mitjançant el diàleg entre les parts. “Hem de ser capaços de fer compatible la defensa de la preservació del paisatge i de bens escassos com els recursos hídrics amb les necessitats que tenim com a país i els imperatius que ens marca l’emergència climàtica global. Hem de ser a les taules on es decideixen aquests temes claus per al futur del país”, ha assenyalat. I ha afegit: “S’han de trobar solucions harmòniques. Segur que hi haurà tensions però s’han d’escoltar totes les opinions i totes les opinions són respectables”, ha finalitzat.

L’acte ha comptat també amb la presència de diversos alcaldes i autoritats del Camp de Tarragona, així com amb les corals Amics cantors de Marçà i Coral Vila de Falset, que han interpretat el Cant de la Senyera a l’inici, i el Cant dels Segadors, al final. A més, també ha actuat el pianista falsetà Lluís Capdevila, que ha interpretat temes propis i versions.