Dilluns, 15 d'agost de 2022 - Edició 1480
La República

Barcelona completa la instal·lació de les plaques del Passeig de la Memòria al Poblenou

El projecte va patir un robatori i aquest estiu l’Ajuntament ha enllestit la reparació

Agències 29/08/2020

L’Ajuntament de Barcelona ha completat aquest estiu la instal·lació de les 14 plaques del Passeig de la Memòria de la Rambla del Poblenou, al districte de Sant Martí, que va patir un robatori fa dos anys. Les plaques recorden personatges històrics i populars que van néixer, viure o treballar al barri, i es van començar a instal·lar l’any 1999. El febrer del 2018 les van robar. L’any següent el consistori en va recol·locar la majoria, però en faltaven tres que s’han instal·lat aquest estiu. La selecció la va fer l’Associació de Veïns i Veïnes del Poblenou i l’Arxiu Històric del Poblenou, i és oberta a nova incorporacions. El projecte inicial és dels arquitectes Bernat Martorell i Carles Sanfeliu.

 

Totes les plaques tenen una mida de 30 cm x 1,20 m, i contenen una breu ressenya biogràfica la persona referenciada. Originalment eren de bronze, i les actuals són de llautó amb ancoratges per evitar que tornin a ser robades.

 

Per ordre correlatiu, pujant la rambla de mar a muntanya, els personatges històrics i populars del barri del Poblenou que reben aquest reconeixement són: el rector Pere Relats i Arimon, la mestra Joaquima Raspall i Juanicó, la soprano Maria Espinalt i Font, l’activista cultural Anna Garcés i Delgado, el dirigent anarquista Joan Garcia Oliver, l’activista social Ramon Bou i Espinosa, les dones del Cànem, el periodista Salvador Roca i Roca, l’activista esportiu Agapito Fernández Fernández, el periodista Josep M. Huertas Clavería, l’alcalde Joan Agustí i Carreras, el diaca Jaume Batlle i Bigas, l’escriptor Xavier Benguerel i Llobet, i l’escultor Enric Casanovas i Roy.