Divendres, 12 d'agost de 2022 - Edició 1478
La República

Anna Ballbona guanya el 5è Premi Llibres Anagrama de Novel·la amb l’obra ‘No soc aquí’

La protagonista experimenta “l’estranyesa” cap a l’herència familiar i alhora acceptació dels seus orígens

Ramon Moreno 20/01/2020
Foto: ACN

L’obra No soc aquí de l’escriptora i periodista Anna Ballbona (Montmeló,1980) ha guanyat el 5è Premi Llibres Anagrama de Novel·la. La protagonista de la novel·la, filla de pagesos, experimenta “l’estranyesa” cap a l’herència familiar i alhora l’acceptació dels seus orígens. “Els personatges que desfilen es defineixen per com parlen, per les particularitats de com s’expressen”, ha dit l’autora després de l’anunci del premi.

La narradora i protagonista de l’obra és la Mila, filla de pagesos nascuda als anys 70 en un barri apartat i mal urbanitzat. Quan es queda embarassada, intenta endinsar-se en els motius de l’estranyesa que l’ha acompanyada sempre, una perplexitat cap als seus propis orígens. “Comença a recordar la infantesa, el seu propi món, la joventut, la universitat”, explica Ballbona, una etapa en què la protagonista descobreix un “grinyol entre mons”, pel fet de venir d’una família “ancorada a formes de vida bastant antigues”.

Per evitar una lectura connotada, l’escenari no és una localitat concreta, sinó un entorn a una mitja hora de Barcelona de polígons industrials que desfà els clixés: “Es mostra com el polígon és un lloc carregat de vida, on s’hi fuma, s’hi fa l’amor o es trafica”. La protagonista estudia a Barcelona Història de l’Art, i apareix també la seva etapa a Paris, on fa l’Erasmus, i on “tragina aquesta estranyesa i la mirada que fa d’aquestes ciutats”. “Ella ve d’un món diferent”, apunta Ballbona, i intenta travessar les fronteres de classe, mentre es pregunta què ha perviscut de tot allò en ella i què transmetrà a la seva filla.

El títol No soc aquí apel·la a la sensació que la protagonista “és en els llocs però no acaba de ser-hi”. “Part de la seva vida té la sensació de fer més d’espectadora, i utilitzar un seguit de trucs d’escapisme fins que decideix que aquests trucs s’han acabat”, explica l’escriptora.

Ballbona ja va ser finalista del Premi Anagrama de Novel·la el 2016 amb el llibre Joyce i les gallines. El jurat ha destacat la mirada irònica del text i l’ha definit com un “artefacte literari que funciona de manera perfecta i exacta”. L’obra s’ha imposat a 28 originals presentats al guardó, que està dotat amb 6.000 euros.