Dilluns, 27 de març de 2023 - Edició 1705
La República

Acaba la restauració del monument La Sardana de Montjuïc, vandalitzat l’octubre del 2020

L’Ajuntament de Barcelona ha invertit 28.500 euros per reparar el conjunt escultòric

Agències 13/03/2022
Monument a la sardana a Montjuïc

l monument La Sardana ja torna a lluir a la muntanya de Montjuïc. L’Ajuntament de Barcelona ha donat per finalitzats els treballs per restaurar el conjunt escultòric, situat a la plaça de la Sardana i en plena pujada al castell de Montjuïc, de manera que s’ha recuperat el seu aspecte original després que l’octubre de 2020 aparegués vandalitzat, amb algunes parts trencades i d’altres desaparegudes. L’actuació ha tingut un pressupost d’uns 28.500 euros –assumits per la Direcció de Serveis d’Arquitectura Urbana i Patrimoni- i ha anat a càrrec de l’escultor Abel Vallhonesta. Ha consistit a reparar els dos conjunts de braços i mans originals que es van poder recuperar, reproduir els altres sis conjunts que faltaven i col·locar-los tots a lloc.

A partir de la informació extreta d’una recerca documental i fotogràfica, s’han elaborat a taller models de fang, motlles i models de guix per fer rèpliques de pedra, i les últimes setmanes s’han estat fent els treballs ‘in situ’ de fixació o integració de tots els elements. També s’han reparat les fissures i s’han reintegrat petits elements de l’escultura amb materials adequats, i s’ha dut a terme una neteja superficial del conjunt per uniformar el seu aspecte.

Un monument amb més de mig segle d’història, obra de Josep Cañas
La Sardana és obra de l’escultor Josep Cañas, amb la col·laboració de Carles Amadon. L’obra compta amb vuit balladors amb les mans entrellaçades, i va ser realitzada l’any 1965, amb la inscripció ‘La sardana és la dansa més bella’. Es va inaugurar el 19 de març de 1966, i el 25 d’abril de 2009 se li va afegir una nova placa amb la inscripció ‘Barcelona a la colla sardanista Violetes del Bosc’.

Segons es recull a la fitxa d’Art Públic de l’Ajuntament de Barcelona, els periodistes Jaume Fabre i Josep Maria Huertas relaten: “El mateix dia que l’alcalde Porcioles inaugurava el seu mirador, el ‘Mirador de l’Alcalde’, va inaugurar el Parc d’Atraccions de Montjuïc, amb tres monuments, un d’ells a l’entrada, La Sardana, obra de Josep Cañas, que va utilitzar pedra d’Ulldecona per esculpir els seus hieràtics dansaires. Cañas era també l’autor de l’escultura de Carmen Amaya, inaugurada el mateix dia. L’altra figura era la del gimnasta Joaquim Blume, realitzada per Nicolau Ortiz. La Sardana ja no serveix de pòrtic a un Parc d’Atraccions que hi va haver des del 1966 al 1998. El 1984, l’autor va haver de portar-hi a terme feines de restauració, a causa del mal estat en què es trobava. L’agost del 2002 va desaparèixer una de les figures, que va ser reposada el novembre següent”.