Dimecres, 4 d'agost de 2021 - Edició 1105
La República

34 milions d’euros de multa a una trentena d’editorials de llibres de text per manipulació comercial

Les editorials van articular un mecanisme per a coordinar polítiques i condicions comercials

Ramon Moreno
Ramon Moreno 04/06/2019

La Comisión Nacional de los Mercados y la Competencia del govern espanyol, ha sancionat diverses editorials de llibres de text d’arreu de l’estat per articular “un mecanisme per a coordinar polítiques i condicions comercials en el marc del desenvolupament i aplicació del Codi de Conducta per al sector editorial de llibres de text”. L’informe de la CNMV parla de “pacte per fixar els preu dels llibres” i d’acords per “restringir la competència”, entre d’altres acusacions. La denúncia va partir de l’editorial Vicens Vives.

A l’empara d’aquest Codi de Conducta les editorials controlaven les desviacions de preus amb mesures de pressió i amenaces a qui no formava part dels acords, inclosos els centres escolars. Els acords sobre els preus dels llibres també van afectar als llibres digitals entre els anys 2014 i 2017.

Les sancions més importants han estat pel grup Santillana (9 milions d’euros), Anaya (8 milions), SM (6 milions) i Edelvives (3 milions), i d’altres editorials entre les quals es troba Bromera, del País Valencià.