Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

Els estudiants agafen el timó de les protestes per la sentència

|

- Publicitat -

Diverses manifestacions d’estudiants han tingut lloc avui com a protesta per la sentència del Tribunal Suprem contra els presos polítics.

Desenes d’estudiants s’han concentrat davant de la comissaria de Mossos d’Esquadra de Les Corts. Ha estat la darrera parada d’un marxa que ha començat a l’avinguda Diagonal, a l’altura de Palau Reial, i que han continuat fins a Numància en un recorregut aleatori fins arribar a la Travessera de les Corts. Al voltant de 200 persones han seguit la manifestació darrere la pancarta ”Contra la repressió estatal, buidem les aules de Diagonal”. Els manifestants s’han col·locat davant de l’edifici, custodiat per una quinzena d’efectius, i han llegit un manifest contra ”la repressió”, a favor de la llibertat dels presos i de les detingudes arran dels aldarulls. L’acció també ha comptat amb el llançament d’arròs per celebrar el ”casament” entre l’estat i la policia catalana.

Publicitat

En el manifest, els estudiants han mostrat el rebuig contra el que consideren una ”detenció massiva de companyes dissidents” que creuen que és possible ”escapar de les urpes de l’àliga espanyola”. Els joves han criticat la violència policial i han exigit l’alliberament dels detinguts. La concentració ha durat poc més de mitja hora i els joves, al marxar, han manifestat la seva voluntat d’anar fins al rectorat de la UB, a l’edifici històric de la plaça Universitat.

La mobilització dels estudiants universitaris ha afectat les facultats de Farmàcia i de Ciències de la Terra de la Universitat de Barcelona (UB), com a mínim. Un grup d’estudiants ha bloquejat els accessos i no s’hi pot fer classes. A la Facultat d’Econòmiques la situació a primera hora era la mateixa però els universitaris contraris a la protesta han aconseguit entrar després d’una discussió, i l’activitat acadèmica, segons fonts de la universitat, es pot dur a terme amb normalitat, així com a la resta d’edificis i campus. A la UPF no s’han registrat incidències mentre que a la UPC s’ha bloquejat l’entrada de l’escola d’arquitectura.

La comunitat educativa està convocada a una manifestació aquest dijous a la tarda a diferents ciutats com ara Barcelona, Girona, Castelló, Tarragona i Reus.

D’altra banda, mig centenar d’estudiants s’han manifesta aquest migdia a Lleida, coincidint amb la vaga a secundària convocada aquest dijous i divendres pel Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) en rebuig a la sentencia contra els polítics i líders independentistes. Els estudiants s’han concentrat davant del Rectorat de la Universitat de Lleida (UdL) i han desplegat una pancarta amb el lema ‘Continuem trencant la normalitat’. A continuació, han iniciat una marxa fins a la seu dels serveis territorials d’Educació a la capital del Segrià, on han llegit un manifest. En el text, han exigit la llibertat per als detinguts i empresonats en les mobilitzacions dels darrers dies, han rebutjat la “repressió” policial i han reclamat la dimissió del conseller Miquel Buch. També han defensat una educació “pública i de qualitat”.

Estudiants de secundària es mobilitzen a Girona “contra la repressió”

Estudiants de secundària s’han mobilitzat aquest dijous al migdia a Girona “contra la repressió”. La manifestació ha començat a les dotze a la plaça U d’octubre. En un principi hi havia uns 300 estudiants però al final del recorregut, al Palau de Justícia on hi ha la fiscalia de menors, eren poc més d’un centenar. Una de les estudiants, Ènia López, ha criticat que alguns instituts no han garantit “el dret a vaga” i els alumnes només han pogut participar en la mobilització durant l’hora del pati. “Les estudiants hem estat i serem la punta de llança del moviment independentista i no deixarem de mobilitzar-nos, sortim al carrer”, ha afirmat López.

En la manifestació convocada pel Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) es podia veure una pancarta on s’hi podia llegir ‘Les estudiants ho aturem tot. #trenquemamblanormalitat’. La mobilització ha continuat per Jaume I en direcció a l’avinguda Ramon Folch, que la setmana passada va ser epicentre dels disturbis a la ciutat. La marxa ha avançat per la Devesa fins a arribar al Palau de Justícia, on hi ha la fiscalia de menors. Els aldarulls es van saldar amb almenys sis menors arrestats, que van passar a disposició de la fiscalia per delictes com desordres públics o atemptat a agent de l’autoritat.

Davant del Palau de Justícia han llegit el manifest de la mobilització i han donat per desconvocada la manifestació. D’entrada hi havia prevista una “acció sorpresa” i el SEPC havia demanat que els estudiants portessin espelmes i Fairy. Finalment, l’han desconvocat i han instat els estudiants a participar a la manifestació prevista per a les vuit del vespre.

Desenes d’estudiants s’han concentrat a primera hora davant de l’Institut Santiago Sobrequés de Girona per informar de la vaga estudiantil d’aquest dijous. Abans de començar les classes, els estudiants han acordat fer una seguda a les portes de l’institut com a protesta per tots aquells estudiants que no poden participar en la vaga.

Amb aquesta acció s’ha inclòs els alumnes de primer i segon d’ESO, que estan obligats a assistir a classe. Posteriorment, han tornat a les aules amb normalitat amb els que han decidit no participar en la vaga. Tot i així, a les portes del Sobrequés s’hi han mantingut estudiants fins a mig matí per recordar a tots els alumnes de secundària de la vaga convocada per aquest dijous i divendres.

De fet, Ènia López ha afirmat que aquest dijous s’havien trobat “amb molts problemes” perquè “no hi ha hagut el dret a vaga en tots els instituts”. López creu que “els directors i equips directius” d’alguns instituts gironins han vulnerat els drets dels estudiants després que no els permetessin no assistir a classe aquest dijous, ni participar en la manifestació convocada per SEPC.

Arran i SEPC defensen que el dret individual d’anar a classe ”no és superior” al dret col·lectiu de manifestació

El Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) creu que el dret individual d’anar a classe no és ”superior” al dret col·lectiu de manifestar-se, i per això, estan convençuts de continuar amb les mobilitzacions i les demandes d’aturar l’activitat lectiva i facilitar l’avaluació única als rectorats, de qui critiquen la ”neutralitat”. Malgrat que els darrers dies s’ha produït certa confrontació entre estudiants, la portaveu de l’organització, Bel Olivé, li ha tret importància i n’ha culpat l’actitud ”agressiva” del moviment S’ha acabat que defensa voler anar a classe. SEPC el defineix com un ”pseudocol·lectiu estudiantil clarament de dretes i a favor del règim del 78”.

Des de SEPC s’ha valorat el manifest que estan aprovant els diferents claustres (avui l’han aprovat la UPC i la URV) com un pas ”completament insuficient” i critiquen ”l’espècie de neutralitat” que estan intentant mantenir. Consideren que ”denuncien falta de diàleg però no són conseqüents”.

La portaveu d’Arran, Ariadna Roca, ha qualificat ”d’exemplar” la resposta del poble català a la sentència del procés, que considera ”l’espurna que encén una ràbia que ja hi era”. Roca ha criticat la ”criminalització del jovent ten lluita” per la violència que se li atribueix ”com si fos un problema d’ordre públic”. Per Roca, s’està vivint una ”veritable revolta popular”. ”Violència és no arribar a final de mes, la repressió de l’Estat i els feminicidis” ha dit Roca.

Per les dues organitzacions, el perfil dels manifestants actuals són ”gent jove molt enfadada amb ràbia pel que està passant” i ho situen com una qüestió ”generacional” d’un jovent que veu que ”no té futur i que se l’està intentant construir”. En aquest sentit, considera que el Govern ha de dimitir perquè ”el poble li ha passat per sobre”. Des de SEPC entenen la independència ”com un canvi total, no un canvi de banderes”, i consideren que l’actual Govern és ”una vergonya pel poble català”.

Arran i SEPC han fet doncs, una crida a la mobilització malgrat la ”repressió” i han convocat una manifestació aquest divendres a partir de les set de la tarda a la plaça Universitat de Barcelona contra la ”criminalització”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut