Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

“Habitatges sostenibles i amb perspectiva de gènere” així són les 1.300 llars socials de l’AMB

|

- Publicitat -

La pandèmia de la Covid-19 i el consegüent confinament domiciliari ha fet que moltes persones hagin reflexionat sobre el seu habitatge i n’hagin copsat limitacions que abans desconeixien, en termes d’espai, sortides a l’exterior i intercomunicació amb l’entorn. De fet, s’ha posat de manifest que els habitatges ‘tradicionals’ tenen moltes mancances: poca llum, poques sortides a l’exterior, poca relació amb l’espai públic, molts passadissos, espais molt compartimentats…

És cabdal, doncs, redissenyar i repensar els habitatges per afrontar els nous temps. L’AMB és pionera en aquest sentit i està duent a terme diferents projectes d’habitatge amb protecció oficial a diferents poblacions de l’àrea metropolitana com la Promoció 18 J Turó del Sastre de Montgat, la Promoció Anselm Clavé a Sant Feliu de Llobregat o la promoció Carolina Catasús a Sant Just Desvern.

Publicitat

Habitatge públic assequible, innovador i de qualitat a la metròpolis de Barcelona

De fet, l’AMB treballa per construir habitatge públic assequible, innovador i de qualitat a la metròpolis de Barcelona, amb l’objectiu de garantir el dret a l’habitatge com a dret bàsic de la ciutadania, per tal de potenciar la cohesió social, disminuir els equilibris territorials i millorar la qualitat de vida dels habitants metropolitans. Per fer-ho, l’AMB compta amb 3 instruments importants: l’IMPSOL, Habitatge Metròpolis Barcelona (HMB) i el Consorci Metropolità de l’Habitatge.

Un dels exemples és el cas de l’edifici PISA de Cornellà, que suposa una forta i decidida aposta de l’AMB que ha dedicat a 85 habitatges amb protecció oficial, un 20% a lloguer i un 80% a la venda, que s’oferiran un cop estiguin llestos per a viure-hi, cap al març del 2021 si la Covid-19 no complica el desenvolupament de les tasques de construcció.

 

3 eixos principals: la sostenibilitat, la innovació en els processos constructius i noves tipologies d’habitatge

L’Institut Metropolità de Promoció de Sòl i Gestió Patrimonial (IMPSOL) és l’entitat pública empresarial local depenent de l’Àrea Metropolitana de Barcelona que s’ha encarregat de gestionar l’edificació dissenyada pel despatx d’arquitectes Peris-Toral, que han ideat l’immoble sota una tipologia innovadora de construcció basant-se en 3 eixos estratègics bàsics: sostenibilitat, noves maneres de viure/habitar i innovació tecnològica i de materials.

Una de les característiques més remarcables de l’edifici PISA de Cornellà és que està ideat sota el prisma d’oferir “habitatges inclusius i amb perspectiva de gènere”. Per una banda, ofereix molta visibilitat en les entrades a l’edifici, a les connexions al carrer i als espais comuns, fet que proporciona seguretat i, d’altra banda, la distribució dels habitatges col·loca la cuina al centre amb la intenció de convertir-la en un espai de referència i evitar, així, invisibilitzar les feines domèstiques. Les estances són àmplies i versàtils, ofereixen moltes possibilitats, fins i tot pensades per aquella gent (cada cop més) que fa teletreball. De fet, l’eliminació de passadissos fa que s’aprofiti molt més l’espai i, a més, s’evita un efecte “barrera” de les diferents tasques domèstiques.

Els habitatges compten amb molta ventilació, llum natural i el material estrella és la fusta. A part de ser més sostenible a escala mediambiental, autoregula tèrmicament l’habitatge i protegeix de la humitat.

L’edifici PISA de Cornellà, sostenible, inclusiu i innovador

Ramon Torra, conseller delegat de l’IMPSOL i gerent de l’AMB ha explicat la planificació de la construcció total d’habitatge amb protecció oficial a diferents poblacions de l’Àrea Metropolitana de Barcelona és de més de 1.300 llars. Entre aquests hi ha el mateix edifici PISA de Cornellà, construcció que la La República ha pogut visitar per dins.

Josep Borrell, coordinador tècnic de l’IMPSOL, ha destacat que l’edifici PISA pretén assolir un doble repte: per una banda, oferir una resposta als reptes urbanístics de Cornellà (a la planta baixa s’hi instal·larà equipament municipal) i per l’altre oferir als futurs habitants uns habitatges de qualitat arquitectònica i sostenibles. Les estances multifuncionals o la connexió del pati interior de l’edifici amb l’exterior són alguns exemples que ha volgut destacar. També ha fet especial referència a l’ús de la fusta, de la primera planta cap amunt, per ser un material lliure de CO₂ barrejat amb materials prefabricats innovadors tecnològicament. De fet, ha recordat que l’edifici PISA fa un salt endavant pel que fa a innovació.

Et pot interessar  El Govern afegeix 131 municipis a la llista de zones tensionades per limitar el preu del lloguer

Borrell ha explicat la importància de buscar espais comunitaris entre els habitants de tot l’edifici, així com el previst a la cinquena planta, on pot fer-se un hort urbà. També ha volgut destacar el baix consum energètic gràcies al seu sistema fotovoltaic.

Un edifici sostenible en tots els sentits

L’arquitecta de l’edifici PISA, Marta Peris (juntament amb José Manuel Toral), ha volgut destacar els aspectes més importants que té la construcció pel que fa a la sostenibilitat. Primer de tot ha remarcat l’ús de la fusta com un material que regula la humitat, que no genera CO₂, i que a més té presència pràcticament a tot l’edifici deixant només la planta baixa per al formigó. A més, ha fet referència que tots els habitatges tenen molta llum natural, una altra manera d’estalviar energia i, a més, gaudeixen d’una molt bona ventilació creant un corrent de punta a punta si això es desitja obrint les finestres dels dos extrems de la llar. A més, la innovació tecnològica també va de la mà de la sostenibilitat usant materials prefabricats. L’edifici té una certificació energètica de la categoria ‘A’.

Resum de tota la construcció d’habitatge protegit de l’IMPSOL

  • Obra acabada:

Una promoció a Sant Boi de Llobregat amb un total de 79 habitatges (75 de venda i 4 de lloguer) i una segona a Sant Feliu de Llobregat de 19 habitatges tots destinats al lloguer.

  • En fase d’execució:

Promocions a Cornellà de Llobregat, Gavà, Molins de Rei, dues a Montgat, Sant Feliu de Llobregat i Sant Just Desvern. Un total de 448 habitatges protegits (308 de venda i 140 de lloguer).

  • En licitació:

Promocions a Molins de Rei, Sant Adrià del Besòs i Sant Feliu de Llobregat amb una inversió total de 134 habitatges (104 de venda i 31 de lloguer).

  •  En fase de projecte:

Promocions a Castelldefels, Cornellà de Llobregat, Sant Andreu de la Barca, Santa Coloma de Gramenet i Viladecans, un total de 181 habitatges (22 en venda i 159en lloguer).

  • Per iniciar projecte

L’AMB té previst iniciar també nous projectes d’habitatge amb protecció oficial a Santa Coloma de Gramenet i amb 3 promocions més a Viladecans amb 359 noves llars totes destinades al lloguer.

També destacar que, tot i que no és pròpiament de l’AMB, IMPSOL també du a terme dues promocions d’habitatges socials al Masnou, concretament un total de 107 (75 de venda i 32 de lloguer).

Tot plegat suposa oferir 1.327 habitatges amb protecció oficial dels quals 583 seran destinats a la venda i 744 al lloguer.

Què s’ha de fer per poder accedir a pis amb protecció oficial de l’AMB?

Per a poder tenir l’opció a ser escollit per a fer ús de l’habitatge protegit de l’AMB hi ha un únic requisit que és estar inscrit i acceptat al “registre de sol·licitants“.

Cal tenir en compte, però, que cada promoció varia la seva forma d’adjudicació. De forma genèrica, però, normalment són per la gent que està empadronada al municipi, també gent que treballa al municipi, col·lectius especials (famílies monoparentals, discapacitat…).

Dins de cada promoció té les seves bases totes disponibles a Internet. Per buscar les promocions per municipi i altres criteris, es pot usar aquest cercador de l’AMB.

Què costa llogar o comprar un pis amb protecció oficial?

Pel que fa als preus, els pisos amb protecció oficial varien molt en funció de si és règim general, règim concertat o hi ha alguna subvenció, per exemple. Cal tenir en compte, doncs, que no tenen un únic preu. Per fer-nos una idea, però, agafarem d’exemple la promoció de l’H2 SALÓ CENTRAL a Sant Boi de Llobregat: un pis de 2 habitacions de 62,85 m² amb plaça de pàrquing costa 161.055 € i un de tres habitacions amb 81,51m2 212.124€.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut