Edició 2262

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 04 de octubre del 2024
Edició 2262

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 04 de octubre del 2024

Esquiar i respectar l’entorn: el dia a dia a les estacions d’FGC per tenir cura del medi ambient

|

- Publicitat -

Ja ha començat la temporada d’hivern i l’oci rural i de muntanya és un dels principals atractius de Catalunya i atrau milers de ciutadans d’arreu. La gran afluència de visitants de les estacions d’esquí durant la temporada alta, l’afluència de gent a les viles i pobles de la zona així com les escapades per a conviure amb la natura dels Pirineus exigeix un grau més elevat d’exigència a les estacions d’esquí per a gestionar-se amb criteris d’eficiència i, sobretot, de respecte i cura al medi ambient i el seu entorn més proper.

Publicitat

En aquest context, Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) s’ocupa de la gestió i de la promoció de diverses destinacions turístiques d’alta muntanya distribuïdes per tot el territori català: des del Pirineu Oriental, amb destinacions com La Molina, Vall de Núria i Vallter 2000 fins al Pallars Sobirà i l’Alt Urgell, amb Espot i Port Ainé i Tavascan, passant per les estacions de Tot Nòrdic. Aquesta gestió basa el seu dia a dia amb la premissa de respecte i conservació de l’entorn, esdevenint socis del territori. Una tasca mantinguda els 365 dies a l’any i no només durant la temporada dels mesos de neu. Un fet clau per a preservar la natura, la biodiversitat, el paisatge, la cultura i la gastronomia de les regions catalanes de muntanya.

Una gestió basada en la sostenibilitat i la lluita contra el canvi climàtic

FGC sempre ha tingut com a referent el respecte a l’entorn tot exercint una política mediambiental molt decidida. En aquest sentit, treballa per la preservació, conservació, millora i respecte vers el medi, i alhora, per millorar la qualitat de l’aire. Des de fa temps, totes les accions que duen a terme les cinc estacions d’FGC segueixen criteris de respecte i conservació del medi ambient i del territori. A més, per poder anar més enllà en el compromís vers l’entorn, s’ha implantat un sistema de gestió mediambiental basat en les normes ISO.

90% innivitat amb el 50% d’energia

FGC vol produir el doble de neu, arribant a tenir el 90% del territori innivat en menys temps, amb un 50% menys de la despesa energètica i sense més despesa d’aigua, optimitzant els recursos. Això es tradueix en aconseguir neu artificial tenint cura de l’entorn, ja que s’usa menys aigua i es consumeix menys energia.

FGC contribueix al coneixement i desenvolupament dels entorns on són les estacions

Un altre dels trets diferencials de les estacions de muntanya d’FGC és que cadascuna d’elles està situada en algun parc natural del país i en són la porta d’accés: el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici (Espot), el Parc Natural de l’Alt Pirineu (Port Ainé), el Parc Natural del Cadí-Moixeró (La Molina) i el Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser (Vall de Núria i Vallter), tots ells gestionats pel Departament de Territori i Sostenibilitat.

Des de les estacions dels FGC es vol contribuir a potenciar el respecte vers la natura, així com el coneixement de la fauna, la flora, la geologia i el patrimoni cultural local a través d’elements que fomentin l’esport i les activitats a l’aire lliure. D’aquesta forma, FGC promou l’activitat més enllà dels seus destins turístics, amb l’objectiu de descobrir i difondre la gran riquesa que s’amaga dins els espais de gran valor natural del territori català, sempre anat de la mà del territori.

En aquest sentit, qui visiti La Molina tindrà l’oportunitat de conèixer tres comarques: la Cerdanya, el Berguedà i el Ripollès. La majoria de l’estació es troba situada a la comarca de la Cerdanya, en la zona més occidental de la serralada pirinenca amb cims que assoleixen els 2.500 i els 3.000 metres d’altitud. Formada per 17 municipis, tots ells a més de 1.000 metres d’alçada, es tracta d’una  vall privilegiada per a la pràctica de l’esport al llarg de tot l’any.

Per la seva banda, el Berguedà, compta amb espais emblemàtics com el massís del Cadí-Moixeró, un dels parcs naturals més grans de Catalunya, el Pedraforca i altres espais naturals protegits, com l’embassament de La Baells. I al Ripollès, la tercera comarca on s’integra La Molina, hi ha 32.000 ha. de zones d’interès natural protegides on practicar el turisme familiar, el senderisme, estudiar el romànic present a la comarca i realitzar itineraris ecoturístics a les capçaleres de Ter i del Freser.

L’estació de Vall de Núria i Vallter també permeten gaudir del Ripollès, que destaca per ser un territori amb un gran passat històric i cultural, considerat el “Bressol de Catalunya”, amb més de 98 monuments d’art romànic dels Pirineus repartits entre els pobles de la comarca. Es tracta d’una de les concentracions més grans d’art romànic d’Europa. Pel que fa a Vallter, està  situada al circ d’origen glacial de Morens-Ull de Ter i a 2.000 metres d’altitud sobre la vall del riu Ter.

El turisme del Pallars Sobirà té un aliat privilegiat en les estacions d’Espot i Port Ainé. Aquí trobem el cim i el poble habitat més alt de Catalunya, l’estany més gran dels Pirineus i un dels millors rius d’aigües braves d’Europa. Al nord-oest de Catalunya, a la zona de l’Alt Pirineu, la natura s’ha conservat gairebé intacta i, per això, la majoria del territori està protegit. Espot està situada al costat d’un Parc Nacional, el d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici mentre que Port Ainé està situada en el municipi de Rialp i Soriguera, al massís de l’Orri i envoltada pel Parc Natural de l’Alt Pirineu, fet que permet gaudir de la natura i els paisatges exuberants. El punt més alt és el pic de l’Orri, amb 2.440 m, que esdevé un mirador únic del Pirineu.

PRINCIPALS NOVETATS DE LA TEMPORADA D’HIVERN

  • La Molina, el gran domini metropolità

L’estació de La Molina ha estrenat un nou tram del Telecabina del Cadí Moixeró fins al Niu de l’Aliga, arribant al cim de la Tosa (cota 2.537 m) i al Parc Natural Cadí Moixeró. Aquesta instal·lació farà més directe l’accés al conjunt La Molina+Masella, de 145 quilòmetres de domini esquiable i un dels més grans de l’estat. I, per altra banda, l’estació comptarà amb el Telecadira El Llac, que dóna accés des de la zona del llac La Molina fins a Coll de Pal.

  • Vall de Núria, una vall única i amb nova mascota

La Vall de Núria, per la seva banda, es caracteritza per ser una estació on es respira la tranquil·litat que brinda l’alta muntanya. Enguany, s’ha renovat el Telecabina Coma del Clot de Vall de Núria que augmenta de la capacitat, el confort i de l’accessibilitat del telecabina, 100% accessible a les persones amb mobilitat reduïda (PMR).

S’ha adquirit una locomotora nova, dos cotxes remolc i dos cotxes intermedis de viatgers per millorar la capacitat i l’oferta de transport. Els nous cotxes estan adaptats per a persones amb mobilitat reduïda (PRM) i aire condicionat en tot el parc mòbil del Cremallera.

S’han ampliat els vestíbuls d’accés de les estacions del cremallera per millorar el flux de viatgers, ampliació de la zona d’espera amb més espai cobert i calefacció.

També s’ha modificat el programa d’animació, amb activitats esportives i culturals per als adults i amb propostes innovadores i carregades d’acció per als menuts i una nova Sala de massatges i de solàrium.

I no podem oblidar la seva nova mascota la Supermarmota Núria!

  • Vallter 2000, família i proximitat

L’estació de Vallter 2000, per la seva banda, aposta per una temporada amb millores perquè els visitants gaudeixin, encara més, de la seva experiència a la neu. En aquest sentit, presenta canvis i actualitzacions en remuntadors i pistes de l’estació, així com la substitució de la instal·lació de neu artificial de baixa pressió de la zona de Morens.

  • Espot i Port Ainé, una destinació i tres estacions

Pel que fa a les estacions del Pallars Sobirà destaquen per les següents novetats: Port Ainé ha ampliat els seus canons i, a partir d’aquest hivern, l’estació passa a tenir 11 pistes innivades (44%) i 12,900 quilòmetres innivats (48,3%); i Espot compta amb un nou telecadira “Leitner”, desembragable de 4 places, que s’anomenarà La Roca, nom escollit per concurs a les xarxes socials de l’estació.

  • Tot Nòrdic: Salut, natura, esport i paisatge

Aquesta temporada, un any més, les estacions d’FGC aposten per promocionar la pràctica de l’esquí nòrdic a Catalunya a través de la marca Tot Nòrdic, una iniciativa que acull les set estacions catalanes d’esquí de fons. Durant l’hivern, amb el forfet de temporada Tot Nòrdic, els usuaris podran gaudir de la neu de: Guils, Lles, Aransa, Sant Joan de l’Erm, Tuixent – LaVansa, Tavascan i Virós – Vall Ferrera.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut