Dimecres, 6 de juliol de 2022 - Edició 1441
La República

Un sindicat de la Guardia Civil demana al Gobierno una passarel·la perquè 2.300 mossos passin a ser policies espanyols

La Asociación Unificada de Guardies Civiels (AUGC) vol inflar el cos de la benemèrita a costa dels Mossos. I ho fa assegurant que hi ha un 20% del total dels […]

Gerard Sesé 15/09/2018
Agents dels Mossos i de la GC

La Asociación Unificada de Guardies Civiels (AUGC) vol inflar el cos de la benemèrita a costa dels Mossos. I ho fa assegurant que hi ha un 20% del total dels d’agents dels Mossos d’Esquadra que deixarien el cos i s’enrolarien al Instituto Armado si el Ministeri de l’Interior habilités una passarel·la professional i facilités que els funcionaris de la Policia de la Generalitat de Catalunya poguessin incorporar-se a les forces i cossos de seguretat de l’Estat.

Els representants de l’AUGC a Barcelona-Girona, Lleida i Tarragona insten al Gobierno a facilitar el transvasament des dels Mossos a la Guàrdia Civil un fet que “estalviaria als pressupostos espanyols una gran partida econòmica en formació” i ajudaria als agents catalans a deixar de patir “les conseqüències de treballar en un Cos altament polititzat” segons explica el diari elindependiente.com.

Un canvi normatiu per a fer-ho possible

La reivindicació de l’AUGC obligaria a un canvi normatiu, ja que ni la Llei de règim del personal de la Guàrdia Civil ni el reial decret pel qual es va aprovar el reglament general d’ingrés en els seus centres docents de formació “contemplen el sistema d’accés” a aquest cos des d’altres policies de l’Estat.

Comparació amb el País Basc de l’ETA en actiu

L’AUGC exigeix ​​un complement de territorialitat per als agents destinats a Catalunya com el que va instaurar al País Basc quan ETA matava. És a dir, demanen a Interior que accedeixi a abonar un “complement econòmic” als agents per incentivar que aquests triïn Catalunya com a destinació. Es tractaria d’un plus similar al que es va instaurar al País Basc i Navarra quan es trobava activa la banda terrorista ETA i que permetria al funcionari percebre uns 600 euros més al mes.

Seria bo que marxessin els mossos unionistes?

L’última reunió de seguretat entre la Generalitat i l’Estat es va acordar que s’obririen noves places de Mossos d’Esquadra, un total de 1.400 en dos anys. Podria ser un bon moment per a fidelitzar el cos català perquè no hi hagi fissures en el moment que hi hagi un posicionament de no acatament a una ordre del Gobierno de torn espanyol.