Dimarts, 7 de febrer de 2023 - Edició 1657
La República

Un gerent d’un restaurant demana “presó pels catalans” i que “torni Franco” quan demanen la carta en català

El gerent del restaurant italià ‘Bo di Napoli’ al centre de Barcelona (carrer València 197) ha escridassat uns clients pel sol fet de demanar la carta en català. Els fets van passar el 28 de desembre al migdia a la ciutat comtal

Gerard Sesé 29/12/2018
Pizzeria Bo di Napoli

Una de les persones agredides verbalment per l’encarregat del local ha parlat amb la República per explicar els fets amb detall després que la seva història s’hagi fet viral a les xarxes.

Noemí Llaveria Pereiras, una catalana que viu a Perpinyà, volia dinar en companyia ahir al migdia pel centre de Barcelona. “Sempre que vaig a un restaurant demano la carta en català, per llei l’han de tenir”, explica Llaveria. Resulta que el cambrer que l’ha atès no ha sabut respondre i ha anat a buscar l’encarregat.

Quan aquest ha aparegut, amb un aperitiu que ha servit a taula, ha preguntat si hi havia algun problema. Llaveria ha tornat a demanar la carta en català i l’home ha respost “tindré carta en català quan em paguin amb diners catalans”. A partir d’aquí, la cosa ja no podia anar bé. “Jo sempre li he parlat amb respecte i cordialitat” recorda la protagonista. “Jo li he replicat que l’euro no és ni català ni espanyol” i davant l’actitud “hem decidit marxar”. “Quan ens hem aixecat ens ha dit que millor que marxéssim” recorda. En recriminar-li les paraules, l’home ha embogit del tot i Llaveria explica que “mai havia vist aquesta reacció tan violenta d’algú que tracta amb clients”. “Ens ha començat a cridar que tots els catalans hem d’estar a la presó, que és normal que tothom ens odiï i que havia de tornar Franco”.

Davant de l’agressió verbal, Llaveria ha advertit que trucaria als Mossos si l’home seguia amb tal actitud provocativa i virulenta. La reacció de l’encarregat, però, ha estat burleta i desafiant: “quins Mossos, els catalans o els altres?”.

Noemí Llaveria no s’ha vist en cor d’esperar l’arribada de la policia catalana i ha decidit marxar però ha explicat a aquest mitjà que denunciarà els fets “allà on calgui” per evitar que accions com aquestes quedin impunes “ha fet tota una exaltació de feixisme aquest senyor”.