Divendres, 5 de març de 2021 - Edició 953
La República

Un corrent crític presenta el manifest ‘Nova Crida Nacional a ERC’ per exigir unilateralitat i unitat

Aquest migdia un grup de militants d’Esquerra Republicana de Catalunya ha presentat públicament un manifest per expressar la seva preocupació i crítica amb l’actual deriva del partit i per l’estratègia […]

Redacció
Redacció 04/12/2018
Presentació del manifest crític 'Crida Nacional a ERC'

Aquest migdia un grup de militants d’Esquerra Republicana de Catalunya ha presentat públicament un manifest per expressar la seva preocupació i crítica amb l’actual deriva del partit i per l’estratègia que planteja la seva direcció.

El manifest es titula ‘Nova Crida Nacional a ERC’ i s’articula en 5 punts clau: Unitat independentista, vigència de l’1-O i de la República proclamada, mobilització popular i unilateralitat, marcar unes condicions sobre qualsevol negociació amb l’Estat i convertir el recentment creat Consell per la República en un veritable govern a l’exili.

Entre els més de 40 firmants, hi ha reconegudes persones del partit republicà com Josep Andreu i Domingo, Alcalde de Montblanc i exdiputat i exsenador per ERC, Martí Terés, regidor d’ERC per Girona, Joan Puig Cordón exdiputat d’ERC i editor, Miquel Bofill Abelló, exsenador d’ERC a Madrid –2004/2011, Jordi Taurinyà, membre del secretariat de l’ANC i president del Casal del Conflent, Xavier Martínez Gil, economista i doctor en dret tributari i Joan Sabartés alcalde de Cantallops per ERC.

Al web cridanacionalerc.cat els militants i amics d’ERC poden llegir sencer el manifest i inscriure’s per a donar suport al manifest i, a més, ho poden fer de manera no pública.

Enric Pujol ha demanat un canvi en la orientació de la direcció del partit i ha comentat que els últims indicis semblen que van en bon camí.

Pep Andreu, ha assegurat que aquest manifest es fa més vigent a partir del cap de setmana passat amb l’inici de la vaga de fam: hi ha una necessitat d’unitat entre les forces independentistes. No s’entendria a Europa que a les eleccions europees no siguem la llista més votada. Nosaltres no som un corrent estrictament d’ERC sinó que volem que es faci una reflexió. L’embat del règim espanyol si no s’afronta amb unitat i fer-la realitat no ens sortirem. Volem reiterar que som gent d’ERC de tota la vida i volem influir en un debat democràtic que és normal que es produeixi.

No volem un canvi de direcció que entenem la difícil situació que viuen a la presó i a l’exili i els hi transmetem la màxima solidaritat i el màxim caliu.

Xavier Martínez ha fet especial referència a empoderar i escoltar la militància, ja que ERC és un partit assembleari i mantenir de manera ferma a no renunciar a la via unilateral.

Sobre si aquesta és un acció per a ficar ERC dins la Crida de Puigdemont Pujol ha assegurat que “és fals, ja que la seva proposta d’unitat inclou la CUP i totes les forces independentistes”. I sobre el nom escollit ‘la Crida’ ha aclarit que “és una cita del que ja es va produir l’any 1986”.

Pujol ha explicat que “hi ha gent que ens ha donat suport però no ha volgut firmar i aparèixer entre els inscrits per la situació complexa i d’excepció que vivim i l’agressivitat i embat de l’Estat i això té unes repercussions inevitables”.

Andreu ha volgut desdramatitzar el fet que en el si d’un partit es plantegi un debat i ha recordat que el seu partit és ERC i que així es presenta al seu poble.