Diumenge, 1 d'agost de 2021 - Edició 1102
La República

Les juventuts dels partits es reivindiquen aquest 28-A

El jovent català té coses a dir aquestes eleccions espanyoles i, aquest dimarts, ho ha demostrat en l’acte organitzat per Revista Mirall sota el títol ‘Els joves i el 28-A’. […]

Marina Bou Cabero
Marina Bou Cabero 09/04/2019
Les juventuts dels partits parlen del 28-A

El jovent català té coses a dir aquestes eleccions espanyoles i, aquest dimarts, ho ha demostrat en l’acte organitzat per Revista Mirall sota el títol ‘Els joves i el 28-A’. Han parlat representants de les joventuts de les formacions independentistes que aniran a les urnes, dels comuns i del PSC i, durant tot l’acte, s’han sentit opinions confrontades. La primera, sobre si els seus partits haurien d’anar al Congreso a bloquejar la governabilitat.

“Cal anar a fer trontollar el règim del 78”, ha dit Marta Rosique (Jovent Republicà), que ha reivindicat ERC com “els únics que poden plantar cara” a unes “clavegueres de l’Estat” que “segueixen sent controlades per hereus del franquisme”. En aquest sentit, ha alertat de la possibilitat que Vox entri a les institucions espanyoles amb la dreta tradicional “assumint el seu discurs” i ha denunciat que “el PSOE hagi tingut oportunitat i, en lloc d’avançar, s’hagi estancat o retrocedit” amb la no derogació de la llei mordassa o de la reforma laboral i el 155. “Hem tombat governs i no ens frenarem per a tornar a fer-ho. Tenim l’opció de guanyar a Catalunya unes eleccions espanyoles per primer cop”, ha sentenciat per a recordar que “tenim aliats a l’Estat espanyol que també volen combatre tot això”.

“Més que bloquejar el sistema espanyol, ells han bloquejat als catalans”, ha afegit el representant de la JNC, Xavier Catarineu, que ha apuntat que l’independentisme ja va “marcar” el camí a seguir amb el seu rebuig a aprovar els pressupostos de Pedro Sánchez si no es parlava d’autodeterminació. “El clam general és dialogar, parlar de tot. Davant un Estat que no ens vol, anem a demanar un referèndum acordat. A Madrid hem de ser molts”, ha afirmat, per a celebrar que Front Republicà es presenti a uns comicis que la CUP havia decidit que no els interpel·lava. Així, ha demanat unitat a la capital espanyola per dir que “si volen el nostre suport, hem de seure” i per a “continuar amb el mandat democràtic de l’1-O”.

Maria Payeras, veu del jovent de Front Republicà a l’acte, ha agraït haver estat convidada donat “els problemes que està tenint [la coalició] per a aparèixer als mitjans de comunicació” i ha apuntat que “l’Estat espanyol ja està bloquejat i anirà així mentre no plantegi solucions reals al conflicte amb Catalunya”. “No renunciarem a línies vermelles bàsiques, com la llibertat dels presos polítics i el reconeixement del dret a l’autodeterminació i no negociarem engrunes ni res semblant”, ha assegurat per afirmar que la voluntat és “crear un clima d’ingovernabilitat perquè hagin de seure a parlar” tenint en compte que “el diàleg és difícil perquè l’Estat no té res a perdre”.

Al seu torn, Maria Corrales (del jovent dels comuns), ha defensat que “en una situació d’excepcionalitat clara, amb presos polítics i un bloqueig institucional, mai podrem avançar si anem a l’Estat a bloquejar”. Segons Corrales, l’objectiu és el referèndum -“celebro que ERC hagi tornat a incorporar-lo al programa”- i els comuns “poden governar a l’Estat fent-lo possible”. “Per això cal anar al Congrés a governar i no a bloquejar, perquè això no ha servit ni per avançar nacionalment ni socialment”, ha dit i ha celebrat la proposta de Jaume Asens de reformar el Codi Penal per fer-lo més precís i evitar interpretacions arbitràries i que garanteixi l’exercici dels drets fonamentals.

Marc Cabañas, de la JSC, ha admès que “la situació no és la que ens agradaria a tots” però ,”mentre trobem una solució política dins la llei”, cal fer possible que el govern de Pedro Sánchez “continuï tot allò positiu que ha fet durant aquests mesos”. El representant del jovent socialista ha lamentat que l’independentisme -en especial, ERC, que ha “recolzat la dreta convergent” des del 2012- bloquegés els pressupostos del Gobierno i ha defensat que “ara mateix, en una situació de 50-50, el referèndum no soluciona res i no es pot bloquejar la vida de la gent per una simple qüestió”.

“Tampoc eren tan socials”, ha respost Rosique, en relació a les partides en defensa o la monarquia. “Més que els de la Generalitat sí que ho eren”, ha replicat la representant del jovent dels comuns, Maria Corrales. I el de JxCat ha recordat que “durant anys de pseudo democràcia espanyola, ens han promès tantes coses que caldria veure si els socialistes haguessin executat tot el que preveien als pressupostos”.

Per acabar, tots els joves han parlat sobre posar al centre del debat els problemes d’una “generació oblidada” i condemnada al treball precari o les dificultats d’accedir a drets bàsics com l’habitatge, les taxes universitàries o l’abús dels contractes de pràctiques. La representant del jovent dels comuns ha proposat -entre altres coses- un pla de retorn d’exiliats econòmics i la del Jovent Republicà el vot als 16 anys i mesures per combatre el suïcidi juvenil, mentre que el de la JNC ha lamentat la fuga de talent i el de la JSC la despoblació que expulsa als joves.