Edició 1771

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 01 de juny del 2023
Edició 1771

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 01 de juny del 2023

Les declaracions dels Jordis davant del Suprem posen encara més contra les cordes l’Estat

Els líders de la societat civil republicana defensen amb fermesa la causa republicana

|

- Publicitat -

La presó preventiva mantinguda pel jutge Llarena no va fer defallir els líders d’Òmnium i l’ANC que durant el 20 de setembre a les portes del Departament d’Economia van fer una crida a desconvocar la mobilització als volts de la mitjanit. En la seva declaració el 16 d’abril davant del Suprem, Sánchez va admetre que “percebia” afirmacions del magistrat que el situaven com a víctima de les mobilitzacions independentistes: “Afirma un relat de l’estratègia que vam sofrir, en primera persona del plural, no sé si això l’allunya a vostè de la imprescindible objectivitat”. Cuixart, en aquest mateix sentit assegura que s’ha vulnerat el seu dret a un jutge determinat per llei, a més de sentir-se “indefens” del fet que hi hagi 3 i 4 processos paral·lels: “Atempta contra la meva llibertat ideològica i d’expressió, com recull el Conveni de Drets Humans i el Pacte Internacional dels Drets Civils i Polítics”.

Publicitat

Llarena, desinformat de què són l’ANC i Òmnium

Desconeixedor de la naturalesa de la societat civil republicana, Sánchez i Cuixart expliquen la raó de cadascuna. “L’ANC no és qui fa créixer l’independentisme, és l’expressió d’un estat d’opinió. Creure que uns pocs podem abduir una majoria és o no acceptar l’existència problema, tractar d’amagar-lo o desconèixer com funcionen avui les societats democràtiques. Catalunya no és corea del nord”, assevera l’actual diputat de Junts per Catalunya. El president d’Òmnium, per la seva part, recorda com l’entitat creu en la cohesió social com a garant de la unitat de Catalunya: “Les nostres actuacions són supervisades per auditories. El nostre és un compromís amb la llengua i la cultura catalanes”.

El 20-S

El moll de l’ós de la causa és la pel·lícula de realitat virtual del Suprem, qui compara la concentració amb la presa d’ostatges amb armes. Sánchez admet que fou una gran mobilització, però de caràcter “cívic i pacífic. En cap moment hi va haver agressivitat, fou un acte de protesta amb estil de component lúdic”. Cuixart, en declaració posterior, afegia, “sempre hem enviat un missatge d’actitud no violenta i pacífica, és l’arrel de la nostra societat i hi ha l’acceptació al conjunt de la ciutadania”.

Sobre la fotografia que justifica la rebel·lió, la dels Jordis sobre el cotxe de la Guardia Civil, Sánchez explica com el Tinent Coronel de la policia en tenia coneixement i, per tant, va pujar per dirigir-se a la gent perquè marxés: “A les 12h ens vam acomiadar”.

Cap renuncia als ideals

“Soc independentistes, ho seguiré sent fins que mori perquè crec en la llibertat i l’exercici del dret a l’autodeterminació”, clou l’expresident de l’ANC i actual diputat de JxCat Jordi Sánchez.

Publicitat

Més notícies

Editorial

Opinió