Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

La veritable història dels monarques més màgics

Quatre claus per entendre el sis de gener

|

- Publicitat -

Avui els Reis Mags d’Orient ens han deixat el menjador ple de regals. Així que repassem d’on ve la llegenda i tradició dels monarques.

Mapa del regne de Preste Joan. Abraham Ortelius. Theatrum Orbis Terrarum. Londres, 1606

D’on venien?

Publicitat

Segons la tradició dels Evangelis els monarques venien d’Orient i pertanyien a la religió mazdaista. Una religió que actualment rep el nom de Zoroastrisme i està radicada a l’Iran. Guiats per un estel, van arribar a Israel on es van trobar amb Herodes. El governant va veure en ells un auguri del naixement del messies i va ordenar matar tots els nounats.

Segons els evangelis apòcrifs, els reis mags venien del Regne de Preste Joan, una terra mítica cristiana que segons les llegendes estava situada al cor de l’Àsia. L’apòstol Tomàs els situa, de tornada, al Regne de Saba, on van ser batejats i convertits en bisbes. Les relíquies dels tres savis van ser portades a Milà per l’Emperador del Sacre Imperi, Frederic Barba-roja, el 1164 van ser portades a Colònia, on encara es poden veure a la Catedral.

Adoració dels Reis Mags. Rubens. 1617

Què van fer?

Els savis d’Orient van arribar a Betlem per tal d’adorar el nen Jesús. Ho van fer oferint or, encens i mirra. Els regals il·lustren tres atributs. El primer, l’or, és un símbol de la naturalesa reial del nen Jesús. L’encens representa la naturalesa divina de l’infant (per la seva utilització en celebracions religioses) i la mirra (compost que s’utilitza per a la preservació dels morts) el sofriment i el martiri que haurà de suportar el fill de Déu.

Herodes va entendre que el nen Jesús reclamaria la corona dels jueus, per això va voler matar els nounats. Però també volia matar els reis, que advertits per un àngel, van evitar tornar a visitar el monarca.

Adoració dels Reis Mags. Rogier van der Weyden. Circa 1455

Qui eren?

En grec antic, la paraula mag, també vol dir “home savi que estudia les estrelles”, així que no ho eren en un sentit literal, de màgics. D’altra banda, el seu nombre es va suposar pels regals que portaven, i en diferents escrits, són tres, set o dotze. El nombre de tres, ve donat per una banda, pels presents que porten i per l’altre de la representació que suposen de les edats de l’home. Melcior; la vellesa, Baltasar, la maduresa i Gaspar la joventut. Però també representant les tres races conegudes en aquell moment, asiàtica, blanca i negra. O els tres continents: Àsia, Àfrica i Europa.

Com dèiem, en trobar-se el seu origen en el Regne de Preste Joan, hauríem de suposar que serien tres grans savis d’aquell regne asiàtic, que en ells mateixos simbolitzarien la humanitat i el vessant universal del cristianisme. Tot i això, el Papa Benedicte XVI va afirmar el 2012 que els Reis venien de Tarsos, l’actual Huelva, tal com es pot desprendre de la lectura del salm 72:10 del Llibre dels Salms.

Els seus noms també han anat variant: els grecs els anomenarem Appellicó, Amerí i Damascó; els hebreus, Magalath, Galgalath i Serakín; i els siris, Larvandad, Hormisdas i Gushnasaph.

L’adoració dels Reis Mags. Leonardo da Vinci. 1482

Quan ho van fer?

El dia de Reis és el dia de l’Epifania. Un dia en què se celebra la “Glòria de Déu”. Per l’etimologia de la paraula, la celebració cristiana commemora el dia que déu va ser revelat. En aquest sentit, l’església catòlica amb el dia de Reis, elabora una metàfora, per la qual Crist seria reconegut pels pagans. L’església ortodoxa el dia 6 de gener, celebra el dia del naixement de Jesús; la seva aparició en la carn.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut