Divendres, 27 de novembre de 2020 - Edició 855
La República

La peripècia dels comuns per frenar la independència: Constitució catalana dins una Espanya plurinacional republicana

Els girs de guió amb els quals l’espai dels comuns intenta aglutinar més suports se supera dia rere dia, si l’any 2017 van aprovar en una assemblea la creació d’una […]

Joan Solé
Joan Solé 02/01/2019
Joan Mena, en una imatge d'arxiu

Els girs de guió amb els quals l’espai dels comuns intenta aglutinar més suports se supera dia rere dia, si l’any 2017 van aprovar en una assemblea la creació d’una República catalana dins l’Estat espanyol -de sistema monàrquic-, ara arriba la versió 2.0 amb la proposta que serà votada el 19 de gener en el Consell Nacional d’una Constitució catalana dins una Espanya plurinacional republicana.

Segons ha apuntat el portaveu dels comuns, Joan Mena, en una entrevista a Europapress, el partit aposta per fer superar els límits de l’Estatut: “Per a nosaltres una constitució catalana no és res més que la carta de voluntats que ha de tenir un territori que comparteix sobiranies amb altres territoris”.

Aquest plantejament, a més, rebutja una creació d’una República catalana i la constitució en forma d’Estat, ans al contrari, és una peripècia per frenar la independència de Catalunya: “Volem una Catalunya sobirana en el marc d’una República plurinacional i això no és incompatible amb construir un procés constituent que el que faci sigui apostar per aquesta sortida política”.

Mena argumenta que la formació lila “aspira” a un procés constituent perquè “hem de canviar moltíssimes coses dins de Catalunya i el volem fer compatible amb un procés constituent a l’Estat que doni sortida a aquesta República plurinacional que nosaltres defensem”. En aquest sentit, justifica el concepte de Constitució perquè “probablement estem acostumats a utilitzar paraules en un context més reduït. Hi ha ‘lands’ alemanys que tenen una constitució pròpia i formen part d’una República federal com és el cas d’Alemanya”.

Relacionats