Dimarts, 7 de juliol de 2020 - Edició 711
La República

La justícia belga ajorna fins al setembre la decisió sobre l’extradició del raper Valtònyc

La justícia belga no ha concedit l’extradició automàtica de Josep Miquel Arenas, més conegut com a Valtònyc, i ha decidit posposar la decisió fins al 3 de setembre, moment en […]

Redacció
Redacció 21/08/2018
Pla tancat de Josep Miquel Arenas, Valtònyc, durant una roda de premsa a Brussel·les el 5 de juliol del 2018 / ACN

La justícia belga no ha concedit l’extradició automàtica de Josep Miquel Arenas, més conegut com a Valtònyc, i ha decidit posposar la decisió fins al 3 de setembre, moment en què el tornarà a citar. En declaracions a la sortida dels jutjats, el raper ha mostrat la seva satisfacció per continuar “en llibertat” i la seva “sort” a diferència dels polítics catalans o els joves d’Altsasu, que considera que no poden tenir un “judici just” i no podran argumentar “en la seva defensa”.

Un jutjat de Gant (Bèlgica) ha celebrat aquest dimarts la primera vista sobre la possible extradició a Espanya del raper. El músic va marxar a Bèlgica després que el Tribunal Suprem el condemnés a tres anys i mig de presó pels delictes d’enaltiment del terrorisme, injúries a la corona i amenaces per les lletres de diverses cançons que va escriure i pujar a internet.

A la sortida de la vista, l’advocat de Valtònyc ha constatat que el jutge ha pres la decisió per una “qüestió de principis”. La defensa ha precisat que l’expedient “no és gran a Bèlgica”, perquè “pràcticament no hi ha res a l’expedient”.

“La fiscalia vol discutir-ho a part perquè es tracta de principis importants, com és la llibertat d’expressió i no aniran directament a la qüestió”, ha assegurat. Així, s’ha emplaçat al 3 de setembre, quan afirma que podran “defensar el cas i veure llum al final del túnel”.

Paral·lelament, ha assegurat que les possibilitats que el cas es torni a posposar són “petites”, però que serà el jutge el que decidirà.

“Plena confiança” en la justícia belga

Josep Miquel Arenas, més conegut com a Valtònyc, sempre ha constatat la seva plena confiança en la justícia belga. Un jutge instructor a Gant el va deixar en llibertat amb mesures cautelars el 5 de juliol passat mentre es resolia la petició d’extradició a l’estat espanyol, que ha reclamat la seva entrega per motius de “terrorisme”.

L’advocat Gonzalo Boye a expressat a través de Twitter que en el cas de Valtònyc no hi ha un delicte de terrorisme sinó d’opinió. A més, ha esgrimit que les injúries a la Corona tampoc formen part del catàleg de 32 delictes, motiu pel qual obliga a la doble incriminació.

A més de Gonzalo Boye, a Bèlgica compta amb l’advocat Paul Bekaert, conegut entre altres per representar Carles Puigdemont, i el seu fill, Simon Bekaert.

Relacionats