Dijous, 2 de desembre de 2021 - Edició 1225
La República

La fase testifical, clau per demostrar la “rebel·lió violenta” en el judici de l’1-O

Ministeri Fiscal i acusació popular intentaran que els seus testimonis aportin proves que els permetin acreditar el suposat “alçament violent” contra l’Estat espanyol a Catalunya. La primera setmana, torn pels […]

Jordi Bracons | Madrid
Jordi Bracons 26/02/2019
Cua per entrar al Tribunal Suprem / ACN

Ministeri Fiscal i acusació popular intentaran que els seus testimonis aportin proves que els permetin acreditar el suposat “alçament violent” contra l’Estat espanyol a Catalunya. La primera setmana, torn pels principals líders polítics, amb Mariano Rajoy al capdavant
Una vegada Jordi Cuixart i Carme Forcadell han tornat a despullar els pobres arguments de la Fiscalia i l’Advocacia de l’Estat contra els presos polítics i l’independentisme, el judici del Tribunal Suprem entra en una nova fase, la testifical.

Fins ara, l’únic relat que han escoltat el jutge Manuel Marchena i la resta del tribunal que jutja el procés ha estat el dels dotze acusats per rebel·lió, malversació i desobediència. Junqueras, Forn, Romeva, Turull, Rull, Bassa, Mundó, Borràs, Vila, Sánchez, Cuixart i Forcadell han desacreditat, cadascú des del seu propi punt de vista, el supòsit de l’alçament “violent contra l’Estat espanyol amb l’objectiu de subvertir l’ordre constitucional i declarar la independència de Catalunya de manera unilateral”.

Aquest dimecres 27 de febrer, però, arrenca el torn dels més de 500 testimonis citats a declarar en aquest judici històric. És el torn, per tant, de les acusacions – VOX inclòs – per convèncer Marchena i companyia que als carrers de Catalunya sí que es van produir delictes gravíssims contra la sacrosanta unitat d’Espanya la tardor de 2017.

Els atestats policials, fonamentals

Més enllà del que puguin dir els antics dirigents del PP, per on passen les opcions de victòria del Ministeri Fiscal és pel relat que expliquin els comandaments de la Guàrdia Civil i la Policia espanyola que es van encarregar dels dispositius de seguretat el 20 de setembre i l’1 d’octubre. En tots ells, amb el coronel Diego Pérez de los Cobos al capdavant, recauen les esperances per poder acreditar un delicte de rebel·lió que, curiosament, durant els interrogatoris als acusats precisament per aquests fets, gairebé no ha sortit a relluir.
Recordar que el Suprem va decidir admetre a tràmit absolutament totes les proves, testificals i pericials, que va proposar la Fiscalia, mentre diverses de les peticions de les defenses van ser denegades. Moltes d’elles, evidentment, anaven encaminades a demostrar que l’acusació de violència no existeix per enlloc.

Rajoy i el seu Executiu, protagonistes

En qualsevol cas, el torn dels policies i els agents de la benemèrita ja arribarà. De moment, aquesta setmana és el torn dels principals líders polítics, catalans i espanyols, perquè hi diguin la seva.

Els més destacats, sens dubte, el qui fins el juny de 2018 va ser President del Govern espanyol. Rajoy compareixerà just després que ho facin la seva antiga mà dreta, Soraya Sáenz de Santamaría, i el seu home de confiança a Hisenda, Cristóbal Montoro. També compareixeran polítics catalans, independentistes i sobiranistes, com ara Artur Mas, l’alcaldessa de Barcelona Ada Colau, o el cupaire Antonio Baños.

El calendari per aquest dimecres és el següent:
– Matí –
10.00 JOAN TARDÀ (VOX, Cuixart)
11.00 ARTUR MAS (VOX, Sànchez, Cuixart)
11.30 SORAYA SÁNEZ DE SANTAMARÍA (VOX)
12.00 CRISTÓBAL MONTORO (VOX),
– Tarda –
16.00 MARIANO RAJOY (VOX)
16.30 MARTA PASCAL (VOX, Sànchez)
17.00 NÚRIA DE GISPERT (Bassa)
17.30 EULÀLIA REGUANT (Cuixart)
18.00 ANTONIO BAÑOS (Cuixart)

El President del Parlament, Roger Torrent, estava citat a les 10:30h, però ha notificat al Suprem que té ple al Parlament de Catalunya i que, per tant, no podrà acudir a la seva cita com a testimoni. Marchena i el seu tribunal decidiran en les properes hores el nou dia i hora per a citar-lo.

Els interrogatoris no tenen una durada determinada, així que el calendari es pot veure afectat segons com avancin les jornades. Per tot plegat, el Tribunal Suprem no descarta allargar aquesta tercera setmana de judici al divendres 1 de març.