Dilluns, 2 d'agost de 2021 - Edició 1103
La República

L’11-S mesurarà el pols del republicanisme en la primera cita important del curs polític

Hi ha tres escenaris que marcaran l’avenir de la República catalana: La mobilització popular de setembre i octubre, l’inici i la sentència dels judicis polítics i les eleccions municipals i […]

Joan Solé
Joan Solé 10/09/2018
(Flickr @Assemblea.cat)

Hi ha tres escenaris que marcaran l’avenir de la República catalana: La mobilització popular de setembre i octubre, l’inici i la sentència dels judicis polítics i les eleccions municipals i europees del mes de maig. Demà el republicanisme té la primera cita important, i amb ella mesurarà el pols d’un moviment que resta mancat d’una estratègia conjunta però que al carrer sempre rema en la mateixa direcció.

La sensació de déjà-vu és ben present, des del 2012 el curs polític català ha inaugurat la temporada amb una exhibició de múscul imponent. Les imatges de més d’un milió de catalans al carrer en pro de la República catalana han normalitzat l’excepcionalitat que suposa que durant 6 anys consecutius una mateixa causa política hagi mobilitzat un gruix tan gran de ciutadans.

Amb la repressió judicial i policial de l’Estat, incapaç de trobar un projecte polític o un marc de diàleg per fer front al cas català, aquesta Diada nacional arriba en un moment on el debat a primera línia política s’atreveix a frivolitzar i menystenir estratègies del passat. Les referències a “l’independentisme màgic” i als “hiperventilats” augmenten mentre la sensació d’incredulitat entre les bases allarga la discussió a la credibilitat d’aquelles figures que, paradoxalment, van fer creure fa tan sols un any, que la República era a tocar. Com pot ser que fa just dotze mesos els qui defensaven la via unilateral com l’única possible per fer un referèndum avui reneguin d’ella? Per què van saltar a la piscina si sabien, com diuen que ja sabien, que no hi havia la majoria suficient per fer-ho?

Demà segurament assistirem a una Diada on aquells que tan lleugerament asseveren amb termes com “estúpids”, “hiperventilats” i “independentisme màgic” no tindran el focus d’atenció. Ans al contrari, restaran en un segon terme perquè el protagonisme sigui per als ciutadans que, lluny d’entrar en les batalletes partidistes i electoralistes, farà el que sempre ha fet: Ser on se la necessita per reforçar el projecte republicà. Perquè si no són majoria com diuen que són per defensar la República, ningú els pot negar que es mouen com un sol poble.