Divendres, 6 d'agost de 2021 - Edició 1107
La República

Junqueras descarta sumar-se a la Crida i fer candidatures unitàries en les municipals

“No sóc partidari d’eleccions i sí de seguir treballant per demostrar que un Estat independent és la millor solució per al progrés de Catalunya i els catalans” Ha exposat en […]

Avatar
Agències 07/09/2018
Oriol Junqueras i Carles Puigdemont, en una reunió del Govern

“No sóc partidari d’eleccions i sí de seguir treballant per demostrar que un Estat independent és la millor solució per al progrés de Catalunya i els catalans”

Ha exposat en una entrevista d”El Periódico’ recollida per Europa Press. El líder dels republicans també ha descartat que el seu partit participi en candidatures unitàries de l’independentisme en les eleccions municipals de 2019, argumentant que “la política de fronts alimenta el frontisme”.

Ha assegurat que les dades demostren que l’independentisme suma més suports en llistes diverses:

“Sempre prioritzo l’eficàcia. La pluralitat i la diversitat s’ha de practicar i respectar”, i ha assegurat que aquest tipus d’unitat és altament ineficaç per cohesionar Catalunya.

Junqueras també avisa que ERC no se sumarà a la Crida Nacional de l’expresident Carles Puigdemont, al·legant que és un nova refundació de l’espai posconvergente a la qual desitja “sort i encerts”, però en la qual no pensa participar.

“La situació d’ERC és una altra. ERC vol ser el gran partit de l’esquerra central i progressista que aspira al fet que Catalunya sigui més justa i digna i que per a això cal tenir un Estat independent”, ha reflexionat.

Veu difícils pactes amb el PSC perquè considera que va de la mà de Cs, considera més factible pactes amb els comuns, i no aclareix si tornarà a ser candidat d’ERC a unes catalanes: “No depèn solament de mi. El que és segur és que seguiré ajudant en tot i compromès”.

RELACIÓ AMB PUIGDEMONT

Preguntat per la seva relació actual amb Puigdemont, amb qui va compartir Govern i que resideix a Bèlgica, Junqueras prefereix no contestar: “Amb un judici a la vista, diria que qualsevol cosa que digui podria ser utilitzada en contra meva i seva”.

Junqueras exposa que la presó és dura i que “tant de bo” pogués sortir en breu, però critica que no han tingut una instrucció judicial justa i pronostica que el judici, pel qual no hi ha data encara, tampoc ho serà.

Insisteix a oferir mà estesa i negociació al president del Govern, Pedro Sánchez, i conclou: “Seria miope que cometés els mateix errors que Mariano Rajoy i no es prengués de debò les demandes d’una majoria parlamentària i social de la ciutadania catalana”.

Junqueras assegura que Sánchez té tot el dret a proposar el que sigui, com el referèndum a un nou Estatut, però demana que les seves ofertes siguin concretes perquè sinó “és fum” i recorda que el Tribunal Constitucional va retallar l’actual.

UNILATERALITAT?

Reivindica que la celebració d’un referèndum d’independència acordat seria la millor sortida i que el seu escenari sempre ha estat una negociació bilateral Generalitat-Estat i conclou: “Ens van empènyer a la unilateralitat”, en al·lusió a la declaració d’octubre de 2017.

Considera que no té sentit analitzar ara si hagués estat millor convocar eleccions abans que declarar la república: “Té poc sentit furgar en el passat. La història ja ho estudiarà. El que toca és aprendre i fer millor les coses en el futur”.