Edició 1883

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 21 de setembre del 2023
Edició 1883

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 21 de setembre del 2023

Front Republicà demana a ERC, JxCat i els comuns que li cedeixin espais als mitjans per fer front a Vox

Cap de les dues formacions té representació i, segons les normes de la JEC, disposen "d'un temps ínfim i a hores intempestives". Vox, amb tot, participarà als debats de les grans cadenes de televisió privades de l'Estat

|

- Publicitat -

Front Republicà ha enviat una carta a ERC, JxCat i Catalunya En Comú per plantejar “una possible col·laboració” que “planti cara a l’arbitrarietat” de la Junta Electoral Central en relació a “les limitacions imposades a la campanya del 28A”. En aquest sentit, demanen a les formacions que “valorin la possibilitat” de cedir-los part del seu espai assignat de propaganda electoral gratuïta (un 15 o un 20%) a les franges d’audiència útils i part del temps que se’ls reserva d’entrevistes, reportatges i participació en debats.

Publicitat

La petició està justificada pel fet que la JEC estableix la manera com es reparteix aquest temps als mitjans de comunicació públics: els partits amb representació s’emporten la major part del temps i als millors horaris i les formacions i coalicions que concorren per primera vegada [com és el cas de Front Republicà] disposen “d’un temps ínfim i a hores intempestives”. “Aquesta limitació que patim com a organització no només ens afecta a nosaltres i les nostres perspectives electorals, sinó que compromet una qüestió que afecta tota la ciutadania i el seu dret fonamental d’accés a una informació veraç, plural i equilibrada, imprescindible per a un procés democràtic digne d’aquest nom”, han escrit des de la coalició formada per Poble Lliure, Som Alternativa i Pirates de Catalunya.

Asseguren que “les limitacions que ens afecten, com veureu, ens afecten a totes i tenen com a principal beneficiari a l’extrema dreta racista, xenòfoba i masclista”. I és que la candidatura liderada per Albano-Dante Fachín recorda que “segons les normes que imposa la JEC, l’accés als espais gratuïts de propaganda serà el mateix per al Front Republicà que per a Vox”, ambdós sense representació i que s’han de repartir el temps. La diferència que denuncien, però, és que “Vox participarà als debats de les grans cadenes de televisió privades de l’Estat”, cosa que la JEC permet. “Podria semblar una mesura equitativa però, com sempre, la ‘neutralitat’ de la JEC acaba beneficiant la ultradreta”, critiquen, per a destacar que “La Sexta ja ha anunciat que inclourà al partit xenòfob i masclista al seu debat”. “A efectes pràctics, doncs, milions de persones a Catalunya podran veure les propostes de Vox a les seves televisions en horari de màxima audiència, però no veuran al Front Republicà”, afegeixen.

Et pot interessar  ERC proposa una llei de finançament perquè la Generalitat recapti tots els impostos mentre Catalunya no sigui independent

Una demanda inèdita

Front Republicà ha reconegut que “això que demanem és inèdit” i que “els drets audiovisuals són uns dels recursos més preuats dels partits polítics i una eina clau de la lluita partidista”, però també ha manifestat que “vivim moments excepcionals” que demanen “compartir estratègies i recursos per fer front al bloc del 155 i a l’extrema dreta”. “S’ha debatut molt sobre la unitat electoral del sobiranisme, però aquesta no ha estat possible i respectem de manera absoluta la legitimitat de les organitzacions que han pres aquesta decisió. Però creiem que la possibilitat de la unitat d’acció segueix sent imprescindible”, han conclòs, no sense abans destacar que la coalició “no disposa de diners provinents del Congrés ni de desenes de càrrecs i alliberats, ni demanarem diners a cap banc”.

En el següent enllaç, podeu llegir la carta completa: Carta de Front Republicà a ERC, JxCat i els comuns

Publicitat

Més notícies

Editorial

Opinió