Dimecres, 5 d'octubre de 2022 - Edició 1532
La República

El president, el vicepresident i dues vocals de la JEC voten en contra de prohibir la candidatura de Puigdemont

Estira-i-arronsa a la Junta Electoral Central arran de la prohibició perquè el president legítim de la Generalitat, Carles Puigdemont, pugui concórrer a les eleccions europees del 26 de maig. Dels […]

Joan Solé 29/04/2019
Carles Puigdemont, president legítim de Catalunya

Estira-i-arronsa a la Junta Electoral Central arran de la prohibició perquè el president legítim de la Generalitat, Carles Puigdemont, pugui concórrer a les eleccions europees del 26 de maig.

Dels 15 membres que formen part de la Junta, quatre han emès un vot particular contra la decisió. Els autors, però, són molt destacats, ja que es tracta del president, Segundo Menéndez Pérez, el vicepresident Eduardo Calvo Rojas i les vocals Ángela Figueruelo Burrieza i Olaizola Nogales.

En el seu escrit on desaproven la votació, avisen que tot i que és cert que a l’article 6.1 de la LOREG hi ha les exigències per concórrer com elector, en l’ordenament electoral vigent “cap espanyol major d’edat pot ser privat de la seva condició d’elector”. En aquest sentit, A més afegeixen la inscripció del cens electoral vigent és “inalterable” i no hi ha cap sentència ferma que faci ineligible Puigdemont. De fet, afegeix que la rebeldia “no està inclosa” com una causa per no poder presentar-se. En elpunt cinc, i ja més contundent, el vot particular considera que “tot i que la JEC, segons l’art 19.1 de la LOREG té potestat per dirigir i supervisar l’actuació de l’Oficina del Cens Electoral, manca de competències per acordar l’exclusió del cens d’un ciutadà”