Divendres, 25 de juny de 2021 - Edició 1065
La República

Així és la justícia espanyola: e-mails amb insults, cançons xenòfobes, perfils de Facebook d’ultradreta, ombres de corrupció i alcoholisme

La justícia espanyola i la judicatura, en general, de l’Estat, són notícia avui, una altra vegada, per la seva manca de parcialitat i objectivitat: avui s’ha conegut l’escàndol dels missatges […]

Gerard Sesé
Gerard Sesé 20/09/2018
El Rei al costat dels membres de la Sala de govern del TS

La justícia espanyola i la judicatura, en general, de l’Estat, són notícia avui, una altra vegada, per la seva manca de parcialitat i objectivitat: avui s’ha conegut l’escàndol dels missatges entre jutges espanyols xenòfobs i unionistes radicals. Però no és la primera vegada que passa quelcom semblant que demostra com la justícia espanyola és una institució arcaica i que no ha fet net després de la transició. De fet, Ismael Moreno, jutge de l’Audiència Nacional que va iniciar la croada contra els independentistes és un exinspector durant l’etapa de la dictadura de Franco.

Herència franquista directa

La transició espanyola no va fer net a les institucions de l’Estat i la justícia no és una excepció. En molts àmbits, especialment la política, hi va haver portes giratòries: 10 dels 16 jutges del Tribunal de Ordren Público franquista van ascendir al Tribunal Suprem o l’Audiència Nacional. Molts dels cognoms de jutges franquistes s’han mantingut durant la “democràcia” també gràcies a l’accés a la institució dels seus fills.

Catalanofòbia intrínseca

Conseqüència directa d’aquesta herència, hi ha dins del cos judicial espanyol un clar sentiment catalanofòbic. La prova d’avui és un clar exemple: els jutges insulten l’independentisme i els seus líders en aquests correus amb expressions com “colpistes”, “nazis”, un “virus” o “un germen”. La gent que es mobilitza a Catalunya fa “idioteses”, són “criminals”, “violents” o “extremistes” als quals “aplicar el Codi Penal” perquè tenen dirigents que són “fills de puta” o “com violadors” des de comptes de correu oficials del CGPJ.

Un jutge d’ultradreta que esborra el seu Facebook

En el seu moment, el directe!cat va destapar el perfil del jutge que es va afegir a la investigació de l’1-O, Juan Antonio Ramírez Sunyer. Va haver d’esborrar les seves xarxes que descobrien que participava en manifestacions de SCC, que compartia articles dels ultres unionistes Dolça Catalunya i on es veia que era exmembre del cos jurídic militar. Un perfil esperpèntic que amb les captures corresponents abans que fos esborrat podeu consultar aquí.

Ombres de corrupció

La judicatura espanyola està sota sospita en diferents fronts. Dos dels més recents són el cas dels màsters falsos que suposadament ha ofert la universitat Juan Carlos I. Resulta que el rector de la Universitat Rei Joan Carles quan Cristina Cifuentes i Pablo Casado van obtenir el màster era Pedro González-Trevijano que és ara magistrat del Tribunal Constitucional. González-Trevijano (Madrid, 1958) va ostentar el màxim càrrec de la universitat pública madrilenya fins a 2013, quan va passar a formar part de l’alt tribunal, on representa l’ala conservadora.

També sonat és el cas dels suposats tripijocs del nomenament “sense mèrits” de Carmen Lamela com a nova magistrada de la Sala Segona del Tribunal Suprem i l’assignació suposadament fraudulenta d’una plaça de fiscal per a Sofia Marchena, filla del magistrat del TS Manuel Marchena, que suposadament hauria accedit al càrrec gràcies al seu pare.

Cançons d’odi unionistes

Lamentable i vergonyós va ser el vídeo on apareixen un seguit de persones encorbatades, amb togues i bevent diferents licors d’alta graduació on canten “Puijdemong te vamo a meté en prisión“, “Trapero será tu compañero” i “Junqueras lo mira y se desespera”. Un dels personatges del grotesc vídeo és un “prestigiós” advocat sevillà amb vinculacions amb el Gobierno andalús.

Justícia d’alta graduació

Predicar amb l’exemple és quelcom que no es pot atorgar a qui va ser jutge del Tribunal Constitucional, Enrique López. El juny del 2014 el magistrat del TC va ser enxampat conduint amb moto begut, sense casc i saltant-se un semàfor. Va justificar-se pel moment personal que vivia i va acabar plegant.