Edició 1890

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de setembre del 2023
Edició 1890

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de setembre del 2023

Un nou cicle

|

- Publicitat -

L’1-oct està esgotat. Cal “un nou cicle polític i sortir del bloqueig emocional, mental i polític: Una nova estratègia”. Ho pensa Òmnium i ho va dir, solemnement, en X. Antich, a Girona, juny22.

Publicitat

De fet, la Casa de la República (CR) s’assembla més a un casal català (dels que la Sra. Alsina visita sovint) que a un Govern a l’exili: Els catalans l’ignoren i no té cap incidència en la vida de la gent o a les institucions.

La diferència entre Junts i ERC radica que els primers, encara, parlen de confrontació i d’unilateralitat. Els segons militen, descaradament, dins l’autonomisme i com el pujolisme, llagrimegen sobre l’AP7 i les rodalies. No obstant això, cada dia, Junts s’assembla més a l’actual CR i viu, com diu Òmnium, dins “un bloqueig emocional, mental i polític”.

¿Serviria d’alguna cosa trencar l’actual govern, perquè  la “taula de diàleg” patentitza que el reino no negociarà? Segurament, seria un bon eslògan propagandístic. Però aprofundiria, més encara, la crisi i el “bloqueig”.

La unilateralitat necessita una institució jurídica. La clau de la unilateralitat està en l’actual govern. Aquest hauria de crear un Consell Assessor com el del 2013 (que va posar les bases per l’1-oct) i reconvertir, de dalt a baix, la CR, perquè sustenti els fonaments jurídics d’una iniciativa unilateral.

La clau de la unilateralitat no està a confrontar-se. Sinó en bastir una estratègia unilateral, pels catalans. L’1-oct, va ser “el cicle” que ens va dur de la llei a la unilateralitat. Ara, s’imposa un nou cicle. Que ens armi políticament com “el procés” ho va saber fer.

És necessari crear la base jurídica que permeti alçar-nos de nou. Ens convé justificar la unilateralitat. També políticament, amb la mobilització de les institucions i de la gent. Tenim molt fet, perquè hem sigut valents i generosos. I tenim molt guanyat, perquè el reino ha perdut la legitimitat democràtica. Ara, tot depèn de Junts.

Et pot interessar  Aragonès abordarà el referèndum i l'amnistia al pròxim debat de política general, que se celebrarà marcat per la investidura espanyola

Junts s’ha d’aclarir i “sortir del bloqueig”. Ha d’aprofitar que està en el govern per armar-se i reprendre la iniciativa. Ocupar TV3 i aixecar la gent de l’ensopiment general on ERC ens vol instal·lar. Convé algú que s’oposi al col·laboracionisme i marqui el nou compàs.  Junts ha de transformar el Consell per la República en el comandament d’aquest nou cicle i promoure un nou referèndum, aquest cop, unilateral i vinculant.

Isidre Palmada   Camós, 17 de juny de 2022

Publicitat

Més notícies

Editorial

Opinió