Edició 2102

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024
Edició 2102

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024

Montserrat Caballé, una espanyola universal

-Publicitat-

No sóc aficionat a l’òpera. M’agraden determinats fragments operístics, però haig de confessar que,pel que fa al gènere, no hi entenc gens. Tot i així sóc capaç de valorar i admirar en el que cap les característiques, habilitats, virtuts, qualitats i exigències que requereix exercir la veu per al cant operístic. Requereix molts anys d’estudi i també d’entrenament. La dificultat és extraordinària I els que aconsegueixen excel·lir en aquest camp del cant, són escollits i han hagut de treballar durament per aconseguir-ho.

Divendres va morir Montserrat Caballé. He esperat fins avui a escriure aquestes ratlles, quan el seu cos ja reposa al cementiri de Sant Andreu. Montserrat Caballé ha estat, sens dubte, una de les veus més impressionants del bel canto i una de les més grans sopranos d’òpera de la segona meitat del segle XX. Els mitjans de comunicació se n’han fet ressò de manera considerable i diaris, ràdios i televisions no han deixat de lloar la cantant nascuda a Barcelona. Res a dir. Sens dubte lloances merescudes.

-Continua després de la publicitat -

Personalment, em costa separar la vida professional d’una persona de les seves manifestacions, actituds i accions personals. L’ésser humà som molt més que una professió, per artística i vital que aquesta pugui ser. Més enllà de les qualitats i virtuts en l’exercici d’una determinada activitat, cal valorar les persones pel que són i per la seva trajectòria al llarg de la vida.

És per aquest motiu que avui, quan només escoltem lloances i beneplàcits sobre Montserrat Caballé, no puc deixar de recordar algunes etapes de la seva vida.

-Continua després de la publicitat -

Montserrat Caballé ha estat una espanyola universal. Espanyola de cap a peus i en el sentit més “espanyol” de la paraula.

El 2008 va signar, conjuntament amb personatges de la talla de Mario Vargas Llosa, Arcadi Espada, Albert Boadella, Fèlix de Azúa, Fernando Savater i altres, el tristament famós “Manifiesto por la lengua común” que, posteriorment, va rebre el suport de Ciudadanos, PP, L’ABC, La Razón i molts altres.

En una entrevista a Europa Press va afirmar que, a Catalunya, “s’obligava” a aprendre el català: “veig tensió a Catalunya” i va remarcar “estar orgullós de la teva llengua no és obligar el proïsme a parlar-la, és una exageració.”

Va expressar la seva “espanyolitat” en multitud d’ocasions. Una de les més destacades va ser el 2013, en relació a la Via Catalana que va organitzar l’ANC. El seu rebuig a la Via ens arribava a través de frases de difícil comprensió com “”sóc de Nacions Unides des del 88 i ens han ensenyat la convivència” Referint-se a la cadena humana: “Les cadenes humanes són per separar”. Les cadenes poden ser de ferro, d’or, de plata, però han de ser bones cadenes. No han de ser cadenes que separen i humilien”.

Com a espanyola, carregada d’espanyolitat, feia referència (com tants altres) a la majoria silenciosa: “S’ha dit que hi ha hagut un milió i mig de persones a la cadena, on eren els 7 milions?”

Una altra de les seves frases “críptiques” va ser: “A Nacions Unides tots formem part de la raça humana. Té diferents nacionalitats i ètnies. Les ètnies no es poden matar, totes són iguals i totes tenen necessitat de dir-hi la seva.”

Algunes d’aquestes declaracions, sobretot quan parlava de la unitat d’Espanya, anaven acompanyades d’alguna que altra llagrimeta… Força xocant plorar per la unitat d’Espanya mentre mantenia el seu domicili fiscal a Andorra `per evitar pagar impostos a l’Estat d’aquesta Espanya per la qual plorava. La paradoxa de la llagrimeta mentre era condemnada, el 2014, a sis mesos de presó i a una multa de 240.000 euros per defraudar a Hisenda.

Ha mort una gran cantant d’òpera, una gran professional reconeguda mundialment. Ha mort, també, una espanyola universal, una enemiga de la llengua catalana i de la independència d’aquest país.

Descansi en pau.

- Publicitat -

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Més opinió