Dijous, 5 d'agost de 2021 - Edició 1106
La República

L’oportunitat d’or del ‘NO’ indepe

“Deixar Espanya sense govern i abocar-la a unes terceres eleccions significaria, per fi, un clar suport dels partits catalans a les mobilitzacions ciutadanes”

Gerard Sesé
Gerard Sesé 13/11/2019
Sánchez i Iglesias signen el preacord per al govern de coalició al Congrés dels Diputats (horitzontal)

Els tres partits independentistes, si voten en bloc, tenen el bloqueig polític d’Espanya a les seves mans. Si les tres formacions voten ‘No’ al pacte entre PSOE i Podemos no hi haurà Gobierno. Només seria viable amb l’abstenció de Ciudadanos i un ‘Sí’ de tota la resta de forces que no són Vox, PP, NA+ (que inclou Bildu, per exemple).

Per tant, realment, l’escenari depèn pràcticament de manera exclusiva dels tres partits catalans. I és una autèntica oportunitat d’or. Estem en un conflicte obert on l’Estat s’ha mostrat virulent i repressiu contra Catalunya. Ha usat tots els seus tentacles per intentar acabar amb el procés, sense èxit: la caverna mediàtica, les forces d’ocupació, la justícia, la monarquia, la diplomàcia i, evidentment, la política.

Deixar Espanya sense govern i abocar-la a unes terceres eleccions significaria, per fi, un clar suport dels partits polítics a les mobilitzacions ciutadanes. Seria com anar de la mà: ciutadans bloquejant el carrer i polítics bloquejant el Congreso.

És una oportunitat d’or afeblir l’adversari polític, de posar nerviosos els seus amics europeus i de desgastar les institucions que tant de mal han fet al Principat i que, quan es reforcin, seguiran exercint repressió, no en tingueu cap dubte.

És vital, doncs, no oblidar la història: cap taula de negociació servirà de res, cap promesa a Catalunya es complirà i, sobretot, res no millorarà si la classe política catalana col·labora amb Espanya. Els catalans han caigut a la trampa de la seducció massa vegades. Els ciutadans ho tenen clar i han desconnectat mentalment d’Espanya, ara toca que ho facin els polítics.

Si les mobilitzacions pacífiques continuen i Espanya segueix bloquejada, estaríem davant del millor escenari per a forçar l’Estat a una negociació real, que només es produirà si hi està obligat, amb l’aigua al coll i amb forta pressió internacional. No hi ha altre camí i ara ho podem fer: polítics i ciutadania.

Per seguir ferms cap a la independència: ‘No’.