Dissabte, 1 d'abril de 2023 - Edició 1709
La República

“Ja, i la terra és plana!”

“Així responia el vicealcalde i regidor de seguretat de Figueres sobre la situació d’emergència de seguretat ciutadana com la que es troba al nostre municipi, amb molta barra i desimboltura”

Cartes dels lectors 09/03/2020

Encara que sembli mentida, l’any 2020 encara existeix algun personatge que assegura que la terra és plana i que si vas al Japó des de Califòrnia caus al buit. Però a Figueres tenim sort, el nostre vicealcalde és totalment contrari a aquesta teoria, no sols això, sinó que a més utilitza una frase peculiar per a riure’s d’aquells que no estan d’acord amb les dades que indiquen que la inseguretat a la ciutat hagi disminuït.

Fa unes setmanes sortien les dades trimestrals del Ministeri de l’Interior sobre delictes comesos a Figueres i, l’oposició compartia a les xarxes socials titulars que parlaven d’un augment dels delictes en un 13% durant el segon semestre de 2019, mentre que el govern es feia ressò del tancament del 2019 amb un descens del 2,31% de la criminalitat.

Com sempre les dades són interpretables, per a qui els vulgui utilitzar a favor seu, però la percepció és una altra cosa, és allò que finalment importa, perquè encara que els que remenin les cireres considerin que les dades són el dogma, la percepció és la fe i per tant és el que el ciutadà mitjà utilitzarà a l’hora de donar la seva confiança a les urnes a uns o altres. Aquí és quan trobem la manifestació “antiterraplanista” del nostre vicealcalde i regidor de seguretat, quan els figuerencs no estan conformes amb les dades, ja que la seva percepció és totalment contrària, per això les xarxes s’omplien de comentaris negant la major, comptaven les seves vivències: robatoris, violència, intimidació, etc.

Però Pere Casellas no responia com correspon a un càrrec públic en una situació d’emergència com la que es troba al nostre municipi, contestava amb molta barra i desimboltura: “Ja, i la terra és plana!”. La persona que ha de vetllar per la seguretat de tots els veïns de Figueres, en aquests moments de decadència, quan els titulars de la premsa ens avergonyeixen constantment de la situació de criminalitat d’aquesta ciutat, es dedica a riure’s de tots d’aquells que decideixen explicar-li les seves experiències.

Al meu entendre, ser un servidor públic, té una important connotació d’escolta activa davant les crítiques dels seus veïns, aquells, que per cert, li paguen el sou a canvi de vetllar per ells. Durant anys estem veient com la Zona Oest de la ciutat, és objecte de batudes, com el narco tràfic s’ha convertit en part del nostre dia a dia, fins i tot alguns treuen cançons vanagloriant-se d’això al més pur estil Bronx, una ciutat on setmanalment els veïns del barri del Culubret pateixen apagades del corrent elèctric per sobrecàrrega dels que punxen el llum. Veure com en aquesta situació un càrrec electe, un servidor públic de la ciutat, el qual ha d’encarregar-se de la nostra seguretat, no fa res més que mofar-se d’aquells que han d’aguantar les conseqüències de la seva gestió insuficient i, a sobre, amb aires de superioritat intel·lectual com si tan sols ell sabés interpretar les dades, és una autèntica vergonya. Tan sols cal buscar en un cercador de notícies el nom de la nostra ciutat per a saber en quina mena de municipi vivim: robatoris, morts i cànnabis.

Qui pot dir que Figueres és una ciutat segura? Creuen que ens poden continuar prenent el pèl? Espero que la situació millori segons les dades del Ministeri de l’Interior, però que sobretot aquests resultats siguin palpables pels ciutadans de Figueres i que en un futur, la resposta dels servidors públics davant les queixes dels veïns preocupats, siguin educades i a l’alçada del seu càrrec, perquè ni la terra és plana, ni Figueres és una ciutat segura.

Daniel Ruiz
Vicesecretari Territorial del PP Girona
President de NNGG de Girona